Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Farage (din nou) triumfător în alegerile europarlamentare?

farage_brexit_party.jpg

Nigel Farage
Nigel Farage și Partidul Brexit conduc detașat în sondajele pentru alegerile europarlamentare din 23 mai
Image source: 
Getty Images

Partidul Brexit nou înființat și condus de Nigel Farage este situat în fruntea sondajelor pentru alegerile europene din 23 mai. Scrutinul trebuie organizat de Marea Britanie datorită amânării ieșirii din Uniunea Europeană pentru data de 31 octombrie. 

Sondajul publicat de cotidianul The Times și realizat de You Gov indică o intenție de vot de 24% pentru Partidul Brexit, urmat de Partidul Laburist din opoziție cu 22% și Partidul Conservator condus de prim ministrul Theresa May cu 17%. 

Dacă se adaugă și intenția de vot pentru Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) de 6% se poate observa că Partidul Conservator a fot abandonat în ultima lună de numeroși adepți ai Brexitului dur. 

La precedentul scrutin euro-parlamentar UKIP, pe atunci condus de Farage s-a situat pe primul loc cu 27%, urmat de Partidul Laburist cu 24% și Partidul Conservator cu 23%. 

Rezultatul de acum cinci ani a cântărit mult în decizia premierului și a liderului Conservator de atunci, David Cameron, de a înscrie în manifestul electoral la alegerile pentru parlamentul britanic din 2015 renegocierea relației cu UE și apoi supunerea acestui acord unui referendum privind rămânerea sau ieșirea din Uniune.

Conservatorii au câștigat în mod surprinzător o majoritate absolută în Camera Comunelor în mai 2015, iar la referendumul din 23 iunie 2016 electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE, spre șocul multor britanici și al Europei.

Cameron a demisionat și a fost înlocuit de în fruntea Partidului Conservator și a guvernului de May care a declanșat procesul ieșirii din UE, dar nu a reușit să determine Camera Comunelor să aprobe acordul negociat cu UE timp de aproape doi ani, fiind nevoită să ceară de două ori amânarea datei Brexit.

Alegerile europene cu valoare de referendum

Acest lucru a determinat necesitatea participării Marii Britanii la scrutinul europarlamentar din luna mai, aruncând în criză Partidul Conservator, deja divizat între adepții unui Brexit dur și cei ai unui Brexit soft. 

Sondaj pentru europarlamentare
Nigel Farage din nou în fruntea sondajelor

Farage, care a demisionat în 2016 din fruntea UKIP, a profitat de acest moment și cu fostul său partid căzut în haos și-a creat un nou partid care, iată, se află acum în fruntea sondajelor, mesajul său fiind că partidele tradiționale au înșelat alegătorii, nerespectând votul din referendumul din 2016..

Ascensiunea Partidului Brexit lovește nu doar în Partidul Conservator, ci și în Partidul Laburist, al cărui lider, Jeremy Corbyn, ezită în a da curs cererilor tot mai insistente din partid de a se pronunța pentru un nou referendum privind rămânerea sau ieșirea din UE.

Între timp, pe scena politică a apărut un nou partid pro-european, Change UK, înființat de deputați demisionari din Partidul Conservator și Partidul Laburist, cotat cu o intenție de vot de 8%.

Și celelalte partide cu șanse de a trece de pragul electoral regional de 5% - Partidul Liberal Democrat, Partidul Verzilor, Partidul Naționalist Scoțian și Partidul Naționalist Galez - se opun ieșirii Regatului Unit din UE.

În aceste condiții, scrutinul euro-parlamentar din 23 mai, organizat pe baza reprezentării proporționale, poate fi considerat nu doar ca un test electoral ci și, practic, ca un al doilea referendum privind relația viitoare a Marii Britanii cu UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ