Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, la deschiderea Sezonului România-Franța: Proiectul, un festival al memoriei care ne leagă

iohannis_poza.jpg

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
Sursa imaginii: 
Facebook/Klaus Iohannis

Sezonul România – Franţa a fost deschis oficial, la Muzeul Naţional de Artă al României, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a punctat, în discursul său, că acest proiect, inițiat împreună cu omologul său, Emanuel Macron, va rămâne un reper important pentru viaţa artistică şi pentru instituţiile de cultură din Franţa şi din România. La deschidere au participat şi numeroşi oficiali, între care ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.  

„Deschid trimestrul românesc al sezonului încrucişat România-Franţa la puţin timp de la incendiul care a mistuit o parte a catedralei Notre-Dame din Paris, catastrofă care ne-a şocat şi care ne-a indurerart. Acest monument pe care Franţa l-a dăruit culturii universal şi pe care îl păstrează ca tezaur al umanităţii este şi expresia istoriei şi spiritualităţii Europei”, a declarat Klaus Iohannis, în debutul discursului ținut la Muzeul Naţional de Artă al României.

Șeful statului a amintit că în urmă cu cinci luni, la Paris, a deschis împreună cu Emmanuel Macron Sezonul România-Franţa, pe care l-a numit un „festival al memoriei care ne leagă”.

„În numele acestei memorii comune, active, vă rog să transmiteţi preşedintelui Macron expresia solidarităţii noastre şi admiraţia pentru angajamentul de a reda cât mai curând patrimoniului mondial unul dintre importantele sale simboluri”, a mai spus Iohannis, cu precizarea că acest proiect, pe care l-a iniţiat împreună cu preşedintele Macron, va rămâne un reper important pentru viaţa artistică şi pentru instituţiile de cultură din Franţa şi din România", a continuat Klaus Iohannis, adresându-se doamnei ambasador a Franței la București, Michele Ramis.

“Sezonul se dovedeşte o ocazie unică de a celebra patrimoniul comun şi istoria care ne leagă, cât şi de a oferi o nouă perspectivă relaţiilor dintre societăţile noastre într-o Europă în transformare. Sezonul demonstrează capacitatea şi voinţa mediului artistic românesc de a-şi găsi în parteneriatele europene, cu precădere în parteneriatul cu prietenii noştri francezi, împlinirea de care s-au bucurat, la vremea lor, printre alţii, Brâncuşi, Enescu sau Cioran. Cu acest prilej îndemn Guvernul să investească în mod real şi concret în cultură şi în infrastructura culturală, pentru a veni în sprijinul creatorilor români”, a mai spus președintele.

În România, în cadrul sezonului, vor fi organizate peste 200 de evenimente în domenii precum muzica, film, dans, arte plastice şi gastronomie. Sub sloganul „Să uităm de clişee”, principala temă a sezonului este diversitatea culturală.