Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump s-a temut că ancheta Mueller va aduce „sfârşitul mandatului său”. Dosarul Trump-Rusia rămâne deschis

mueller.jpg

Procurorul special Robert Mueller a investigat implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016
Sursa imaginii: 
Alex Wong/Getty Images/AFP

Raportul Mueller, dat publicității ieri într-o versiune parțială,  oferă, pe aproape 400 de pagini, indicii de coordonare - care nu se ridică la nivelul legal al culpei de "conspirație" - între Trump și Rusia în influențarea și fraudarea prezidențialelor din 2016,  precum și probe incriminante, dar judecate insuficiente pentru a stabili criminalitate,  că ocupantul Casei Albe a fost implicat, direct sau indirect, în acte de obstrucționare a justiției. Ancheta Mueller a luat formal sfârșit, dar dosarul Trump-Rusia rămine deschis, cu proceduri juridice și contra-informaționale, 14 la număr, pe rol în multiple jurisdicții.

Raportul  este în sfârșit accesibil publicului, cenzurat pentru a proteja secretul juridic, integritatea investigațiilor în desfășurare, "intimitatea și reputația unor persoane neinculpate vizate  de anchetă", rezumat pe 25 martie - la trei zile după predarea sa - și "interpretat" încă o dată ieri de  ministrul Justiției William Barr, într-o conferință de presă ținută cu mai bine de o oră înainte de publicare.

"După aproape doi ani de anchetă, mii de citații, sute de mandate de interceptare și interogatorii de martori, Procurorul Special a confirmat că guvernul rus a coordonat operațiuni de imixtiune în alegerile prezidențiale din 2016, dar nu a stabilit că echipa campaniei Trump, sau alți americani, au fost complici în aceste acțiuni (...) După o analiză atentă a faptelor și teoriilor juridice cuprinse în raport, adjunctul meu și cu mine am concluzionat că probele aduse de Mueller nu întrunesc criteriile actului de obstrucție. În evaluarea acțiunilor prezidențiale inventariate în raport, este important de ținut minte contextul: Trump era confruntat cu o situație fără precedent. Îndată după învestitură, agenți și procurori federali examinau detaliile campaniei și începutului de mandat. În același timp, mass-media vuiau de știri privind culpabilitatea personală a președintelui.(...) Există dovezi substanțiale că Trump era frustrat și mâniat că aceste demersuri, întreținute de adversari politici și alimentate de scurgeri ilegale de informații, îi subminau președinția. Cu toate acestea, Casa Albă a cooperat fără opreliști cu ancheta. Această dovadă de motive ne-corupte a atârnat greu împotriva oricăror alegații că președintele ar fi avut intenția de a obstrucționa actul de justiție".

Pe măsură ce detaliile documentului au ieșit la iveală a devenit  limpede  că adevărul este mult mai nuanțat. În privința "conspirației" (termen preferat de Mueller celui de "coordonare" uzitat de anturajul prezidențial) nu a putut fi stabilită "criminalitate" - mandatul strict al anchetei - dar au fost produse multiple exemple de contacte suspecte între ruși și oficiali ai campaniei Trump. Paul Manafort, coordonatorul campaniei, i-a oferit de exemplu lui Konstantin Kilimnik, bănuit a fi agent al serviciilor rusești de informații, date interne care au permis o calibrare a campaniei de influență și dezinformare în state-cheie. Alte interacțiuni, care s-au prelungit după intrarea lui Trump în atribuțiuni, au vizat de pildă stabilirea unui canal secret de comunicare cu Kremlin-ul și diseminarea eșalonată, cu maxim efect,  de informații obținute prin pirataj cibernetic. În ce privește obstrucționarea justiției, Mueller a detaliat 10 episoade "obstrucționiste" dar, iarăși din motive ținând de reguli ministeriale, în primul rând cea a non-inculpabilității președintelui în exercițiu, a ales să nu se pronunțe, fără a-l exculpa pe Trump.

Cea mai gravă denaturare a adevărului comisă de ministrul William Barr, una care-i afectează reputația și a dus deja la cereri de demisie, este pretinsa "cooperare fără opreliști" a lui Trump cu ancheta.

"Raportul Mueller înșiră probe alarmante că președintele Trump a comis acte de obstrucție și alte fapte delictuale. Trump a refuzat să depună mărturie în persoană și să ofere răspunsuri în scris la întrebări suplimentare, iar asociați de-ai săi au distrus documente relevante privind implicarea Rusiei. Raportul conchide, cu dovezi substanțiale, că Trump a pus piedici anchetei asupra campaniei și propriului comportament", a subliniat, contrazicându-l direct pe ministru, liderul comitetului juridic al Camerei, Jerrold Nadler.  Mai bine de un an, Trump a refuzat să se supună unui interviu, iar răspunsurile în scris, înaintate în noiembrie anul trecut, cuprind 37 de "nu-mi amintesc" în diverse formulări.  Raportul narează incidente în care Trump i-a ordonat consilierului juridic al Casei Albe, Don McGahn, să-l concedieze pe Mueller, l-a somat prin subalterni pe fostul ministru al Justiției Sessions să nu numească un Procuror Independent, a încercat să-i înroleze pe  directorii Comunității Naționale de Informații și agenției de spionaj electronic NSA în campania sa personală de umbrire a adevărului. Raportul aduce dovezi zdrobitoare că obstrucție n-a fost nu pentru că Trump n-ar fi încercat, din răsputeri, ci pentru că unii subalterni ai săi au refuzat să-i execute ordinele.

"Președintele s-a angajat în atacuri publice la adresa investigației, în eforturi private de a o controla și tentative, publice și private, de a încuraja martori să nu colaboreze. Nu este un comportament demn de o persoană care a jurat pe Biblie să respecte și să apere Constituția Statelor Unite", a reamintit Elliot Williams, fost înalt demnitar la ministerul Justiției.

"Demnitatea" comportamentului prezidențial se judecă în arena politică, unde ar trebui evaluate, și implicațiile securitare  ale bine-documentatelor legături  financiare și de afaceri trumpiene cu Rusia, care n-au figurat în perimetrul îngust al investigației Mueller.  De asemenea, cum reamintește documentul la paginile 381 - 382,  Parlamentul are latitudinea de a "criminaliza" acțiuni asupra cărora Mueller nu s-a putut pronunța. Întrebarea este dacă, în acest climat și raport de forțe partinice, aceste demersuri sunt fezabile.

"Acest președinte și acoliții săi sunt absolut ridicoli. Trump disprețuiește Parlamentul și va continua să-l disprețuiască, așa cum disprețuiește Constituția.  Nu există decât un singur leac: demiterea", conchidea deputata de California Maxine Waters.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA