Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite închid porțile refugiaților într-un moment de maximă criză

scottarbeiter.jpg

Scott Arbeiter, președintele organizației umanitare WORLD RELIEF/Ajutor Global

Scott Arbeiter este președintele organizației umanitare WORLD RELIEF/Ajutor Global/, care desfășoară o gama largă de activități  filantropice în 20 de țări și numeroase orașe americane. Cei 70.000 de voluntari ai organizației fondate în 1944 deservesc anual peste 7 milioane de persoane lovite de soarta. Invitatul nostru se află la pupitrul de comandă al acestor acțiuni de binefacere  după două decenii în lumea afacerilor, la marea firma de consultanță și expertiză contabila Arthur Andersen,  și 13 ani că pastor evanghelic în statul  Wisconsin.

Ajutorarea refugiaților se află în centrul misiunii organizației World Relief,  misiune mai dificilă decît oricînd din cauza retragerii Statelor Unite din această arena. Cifrele sunt grăitoare.  În comparație cu 2016, ultimul an întreg al Administrației Obama, numărul celor primiți a scăzut, pe ansamblu, cu 71%, al musulmanilor, aflăți sub incidența unui moratoriu și altor restricții ce riscă să se permanentizeze, cu 90%.  Numărul creștinilor admiși din țări în care aceștia se află în pericol a scăzut și el cu 72%. În 2016,  Statele Unite au primit 1.524 de creștini irakieni,  în ultimele șase luni doar 14.

Scott Arbeiter:  Prea multă durere și suferință în lume. Chemarea noastră, că organizație creștină călăuzită de învățătură lui Iisus, este să alinăm suferință și durerea. O facem prin biserici locale, pentru că au această misiune înalta, și pentru că alcătuiesc, așa cum se știe, cea mai largă și diversă rețea socială din lume,  care îmbrățișează și unele dintre cele mai sărace locuri de pe pămînt. Încercăm să ajutăm aceste biserici înrădăcinate în comunități sub pecetea permanenței să dezvolte iscusința, atitudinea, capacitatea și compasiunea necesare pentru a fi agenți ai schimbării durabile. Organizații non-profit precum a noastră  pleacă după un număr de ani, bisericile rămîn.

Rep.:  Anii  Trump au marcat, în materie de refugiați,  o despărțire violență de trecut.  America nu mai respectă obligațiile umanitare pe care și le-a asumat cu atîta hotărîre și gnerozitate de-a lungul istoriei sale. Cum a fost posibilă o reorientare atît de bruscă? Ce pirghii de influență are Administrația în această sfera?

Scott Arbeiter:  Executivul  influențează eforturile umanitare ale Statelor Unite în două moduri majore. Primul în sfera ajutorului internațional, al doilea în plan intern. În exterior, am asistat la tentative de tăiere a resurselor operaționale, multe dintre aceste tentative dejucate de Parlament. În plan intern, președintele are prin lege autoritatea de a determina plafonul numeric, cota anuală de refugiați, pe care Trump a redus-o dramatic în comparație cu anii trecuți. Pentru 2018, a fixat limita la 45.000. Pentru a o atinge,  chiar așa redusă,  era nevoie să finantezi și să structurezi, prin Ministerul de Externe și în parteneriat cu Înaltul Comisariat ONU Pentru Refugiați, și alte foruri, mecanismele de verificare și aducere în Statele Unite a refugiaților aprobați.  Nu s-a făcut acest lucru într-o măsură adecvată, și  în consecință, numărul admisilor a fost mult mai mic.  Acum, cînd în lume avem un număr record,  68 de milioane de dizlocati  dintre care 25 de milioane de refugiați, acum,  cînd atîția sunt  în suferință, durere și marginalizare, exact acum, cînd nevoia e maximă, Trump a decis să reducă substanțial cota primirilor în Statele Unite. În cei 40 de ani de existența a programului american de relocalizare, au fost admiși anual, în medie, 70.000 de refugiați. În 2016,  cifra a fost de 85.000. Anul trecut, am primit puțîn peste 22.000. În acest moment critic, Statele Unite abandonează cele mai vulnerabile ființe umane ale planetei.

Rep.: Asta se petrece dincolo de perdeaua de fum a "crizei" de la granița sudică. Vorbim de ființe umane care au pierdut totul și care-și așteaptă rîndul--imensă majoritate în tabere de refugiați--pentru a veni legal în Statele Unite,  după lungi și  exhaustive proceduri de verificare. Anti-imigrationismul care a dominat campania  s-a materializat, la guvernare, printre altele prin înăsprirea acestor protocoale de verificare și selecție.

Scott Arbeiter:  Președintele a recurs la așa-numită verificare strictă cu intenția declarată de a mari siguranță.  Premiza periculozitatii extreme a refugiaților este, din start, una falsă. 3 milioane de refugiați au fost relocalizati în Statele Unite din 1980 pînă astăzi. Nu știu, în tot acest interval,  de vreun cetățean american care să-și fi pierdut viață într-un act terorist comis de un refugiat. Noi la World Relief, am adus din 1980 pînă-n prezent 300.000 de refugiați, care au devenit printre cei mai productivi membri ai comunităților în care s-au integrat.  Noțiunea că refugiații sunt periculoși sau neproductivi este așadar clar contrazisă de realitate. Sprijinim fără echivoc verificarea severă, dar nu credem că siguranță și compasiunea sunt incompatibile. Că națiune am greșit grav acceptind mai multă siguranță cu prețul lipsei de compasiune. Acest tîrg nu era necesar.

Rep.:  Cum afectează acest climat realitatea de pe teren,  muncă de zi cu zi a organizației pe care o conduceți?

Scott Arbeiter:  În ultimul an al Administrației Obama am relocalizat, că organizație, aproximativ 10.000 de refugiați;  în acest an, ne așteptăm la  puțîn peste un sfert din această cifra.  O scădere dramatică, valabilă nu doar pentru World Relief, ci  pentru toate cele nouă organizații umanitare americane care funcționează în regim mixt public-privat, în parteneriat cu Ministerul de Externe, și care, vreme de 40 de ani, și-au desfășurat activitatea cu sprijin parlamentar bi-partit. Toate aceste agenții sunt sub amenințare, toate au trebuit să închidă oficii în multe orașe, pentru că, din cauza fluxului redus de refugiați, nu mai sunt destui bani. 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Scott Arbeiter,președintele organizației umanitare WORLD RELIEF/Ajutor Global