Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opțiunile europene ale lui Victor Ponta: socialiștii sau ALDE

ponta.jpg

Victor Ponta
Image source: 
Facebook / Victor Ponta

Socialiștii europeni sau ALDE - iată opțiunile pe care le ia în calcul Victor Ponta atunci când vine vorba de afilierea partidului Pro-România în Parlamentul European.

Victor Ponta a afirmat în cadrul emisiunii ”Dialog European”, că nu poate fi membru al socialiștilor europeni alături de PSD, în cazul în care partidul își va menține actualul discurs, pe care fostul prim ministru îl caracterizează drept unul suveranist. Cât privește cealaltă opțiune, a liberalilor europeni, Ponta se declară deschis colaborării cu USR sau cu partidul președintelui Emmanuel Macron, En Marche.

”În mod natural, locul nostru este în familia social-democrată sau, dacă nu, cu siguranță alături de liberaliși democrați ( ALDE – nota red.) . Nu ne veți vedea nici în PPE, nici într-un grup suveranist. Am discutat cu cei de la S&D , dar le-am spus că am o problemă fundamentală: cum pot fi coleg de familie europeană cu domnul Dragnea ? Cum pot fi coleg de grup cu niște oameni care sunt acum pe lista PSD și care prin exprimările lor zilnice n-au nicio legătură cu social-democrația? Sunt mai degrabă conservatori, suveraniști, naționaliști – mai ales cei care au venit din zona Antena 3 au un discurs naționalist, care în niciun caz nu se încadrează în familia social-democrată. În zona ALDE mă simt apropiat de ideile politice - știți foarte bine că s-a spus despre mine că, la guvernare, am luat cele mai liberale măsuri luate de un guvern social-democrat."

Rep: Dar vă vedeți alături de Macron sau liberalii din ALDE?

Da. 

Rep: Și alături de USR-ul românesc?

"Da. Sigur că în plan intern avem câteva lucruri cu care nu suntem de acord, dar dacă sunt proiecte bune, da! Vă dau un singur exemplu: inițiativa lor, care a trecut de Curtea Constituțională, și care a venit la parlament, noi, parlamentarii Pro România, o vom vota”, a spus Victor Ponta.