Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbatere în stil ucrainean, pe stadion, înainte de turul doi prezidential

cms-image-000068249.jpg

Sursa imaginii: 
Captura video Deschide.md

Faţă în faţă pentru prima dată, cei doi rivali în alegerile prezidenţiale din Ucraina şi-au adresat jigniri unul altuia vineri pe cel mai mare stadion al ţării, un cadru neobişnuit, după imaginea unei campanii din care actorul de comedie Volodimir Zelenski iese mare favorit, relatează AFP. Actorul de 41 de ani, novice în politică dar un showman de profesie, şi preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, s-au înfruntat în faţa a mii de susţinători adunaţi pe stadionul Olimpiski.

Candidaţii rivali la preşedinţia Ucrainei, Petro Poroşenko şi Volodimir Zelenski, au avut o confruntare mult-aşteptată pe stadionul olimpic din Kiev. Atmosfera a fost marcată de tensiune: cordoanele de poliţie au separat susţinătorii celor doi, muzica rock răsuna şi insultele zburau de la un candidat la celălalt. A părut că oamenii asistau la un meci de box, dar a fost ultimul act al campaniei electorale din Ucraina, scrie The Guardian. Poliţia a afirmat că aproximativ 22.000 de persoane au fost prezente pe Stadionul Olimpic din Kiev pentru a asculta ce au de spus cei doi.   În cele din urmă, a fost mai mult un concurs de ţipete, în loc de o dezbatere. Poroşenko l-a acuzat pe Zelenski că a evitat să facă armata, că este un novice în politică şi că este periculos de mult înclinat spre Rusia. Zelenski a replicat printr-o serie de întrebări, aparent trimise de către ucraineni de rând, inclusiv „Cum puteţi dormi noaptea?“ şi „De ce este Ucraina atât de săracă, când are cel mai bogat preşedinte din istorie?“  

Poroşenko a câştigat preşedinţia în 2014, la scurt timp după ce revoluţia Maidan l-a înlăturat de la putere pe fostul preşedinte Victor Ianukovici. În timp ce armata purta un război cu forţele proruse din estul ţării, în urma căruia au murit până acum peste 13.000 de oameni, economia a cedat şi corupţia a înflorit.   Mulţi alegători sunt dezamăgiţi de lipsa de progres şi sunt pregătiţi să voteze pentru Zelenski, în ciuda faptului că acesta nu are un program politic, dar în speranţa că el va reuşi să zguduie sistemul. Analiştii politici consideră însă că majoritatea ucrainenilor şi-ar exprima opţiunile nu neapărat pentru Zelenski, ci mai degrabă împotriva lui Poroşenko.   „Nu sunt un politician. Sunt un om simplu care a venit să spargă sistemul”, a transmis Zelenski la microfon. „Sunt rezultatul greşelilor dumneavoastră“, i-a spus el lui Poroşenko.   „Se ascunde de jurnalişti, de oponenţii săi şi de poporul ucrainean. În sfârşit putem afla exact ce plănuieşte să facă“, a spus Poroşenko.  Jumătatea de stadion a lui Zelenski era abia populată, susţinând ideea generală că rezultatele sondajelor nu reflectă o mare susţinere a lui Zelenski, ci o nemulţumire faţă de elita politică a lui Poroşenko.  
În cadrul dezbaterii nu s-a discutat despre politici concrete şi nu a părut că Poroşenko a dat lovitura care trebuia pentru a îndepărta pericolul de a pierde alegerile. Negociată întreaga săptămână, mizanscena a evoluat până în ultimul moment: deşi trebuiau să stea pe două scene distincte aflate la extremităţile stadionului, cei doi rivali s-au urcat în cele din urmă pe acelaşi podium şi şi-au strâns mâinile înainte de dezbatere. Dincolo de promisiunea de a menţine direcţia pro-occidentală pe care a pornit ţara din 2014, politica pe care o va duce Zelenski rămâne incertă, chiar dacă el a încercat între cele două tururi de scrutin să-şi întărească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi întâlnindu-se săptămâna trecută la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
După ce şi-a făcut campanie în principal pe reţelele sociale, actorul a mers joi seară la un talk-show televizat şi a schiţat primii paşi ai unei preşedinţii inimaginabile în urmă cu câteva săptămâni, prezentând echipa de care se va înconjura. Dacă Petro Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armat şi a evitat falimentul ţării sale, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie şi conflictul din Est pare în impas.