Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Ucraina; Zelenski, favorit în sondaje

ukraine_1_torange.jpg

Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul nopţii
Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul nopţii
Sursa imaginii: 
tOrange.biz

Ucrainenii votează în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care, conform sondajelor, a pornit ca favorit actorul de comedie Vladimir Zelenski, un novice în politică.

Birourile de vot se vor închide la ora 17.00 GMT, primele rezultate în urma sondajelor de la ieşirea de la urne urmând să fie anunţate imediat după încheierea scrutinului, iar primele rezultate parţiale sunt aşteptate în cursul nopţii.

Zelenski era creditat în ultimele sondaje cu peste 70% din intenţiile de vot, cu mult peste rivalul său, preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko. Lentoarea luptei anticorupţie şi impasul în care se află conflictul din estul Ucrainei au contribuit la ascensiunea lui Zelenski la preşedinţia fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori.

Dacă Petro Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armat şi a evitat falimentul ţării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie, iar conflictul pare în impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele rămân la ordinea zilei şi mai multe ore de negociere, joi, nu le-au permis protagoniştilor să se pună de acord asupra unui armistiţiu pe durata Paştelui ortodox.