Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Maria Stuart, regina decapitată de verișoara sa, Elisabeta I

maria_stuart.jpg

Maria Stuart, regina Scoției în perioada 14 decembrie 1542 - 24 iulie 1567
Image source: 
Wikipedia

Pagina de istorie de azi se oprește asupra unui personaj cu o istorie personală tragică. Devenită regină a Scoției la o săptămână după ce s-a născut, Maria Stuart a fost, toată viața ei, un ghimpe în coasta celei care a devenit regina Elisabeta I, verișoara sa. Acest lucru i-a adus, în final, decapitarea. Aflați întreaga poveste din Pagina de istorie.

Fiică a lui Iacob al V-lea, regele James al Scoției, Maria Stuart era nepoata regelui Henric al VIII-lea. Astfel că Maria, de confesiune catolică, a fost încurajată să emită pretenții și asupra tronului Angliei. Doar că destinul ei, încă din fragedă pruncie, a fost legat mai mult de Franța decât de Anglia, ceea ce i-a adus neîncrederea până și a supușilor săi scoțieni.

De la vârsta de cinci ani, Maria a fost crescută în Franța și promisă ca mireasă Delfinului francez, Fançois, care avea și el, la vremea aceea, frageda vârstă de trei ani.

Însă mâna acestei fetițe cu cap încoronat fusese pețită și de fiul lui Henric al VIII-lea, prințul Eduard, pe când avea doar șase luni, cu speranța realizării unei alianțe între Anglia și Scoția. Cum această promisiune de căsătorie nu a mai fost dusă la bun sfârșit, Maria Stuart a luat drumul Franței, unde a crescut și educată la curtea franceză.

Maria a stat în Franța următorii 13 ani din viața ei. Ea a fost însoțită de propria ei suită din care făceau parte și doi frați vitregi nelegitimi și cele "patru Marii", patru fete de vârsta reginei, toate pe nume Maria, fiice ale unora dintre cele mai nobile familii din Scoția: Beaton, Seton, Fleming și Livingston.

La 4 aprilie 1558, Maria a semnat un acord secret prin care lăsa Scoția și pretenția ei asupra tronului Angliei, coroanei Franței, în cazul în care va muri fără moștenitori. Douăzeci de zile mai târziu, ea s-a căsătorit cu Delfinul, la Notre Dame de Paris, și François a devenit rege consort al Scoției. Nunta a reprezentat un eveniment important al Parisului deoarece în 200 de ani era prima dată când Delfinul se căsătorea la Paris.

Când Henric al II-lea a murit la 10 iulie 1559 din cauza rănilor suferite într-un turnir, François, în vârstă de 15 ani, a devenit rege al Franței, iar Maria, în vârstă de 16 ani, regină consoartă a Franței. Dar sănătatea fragilă a regelui francez a cedat în 5 decembrie 1560, lăsând Franța atât fără rege, cât și fără un moștenitor.

Astfel că Maria s-a întors în Scoția natală, care era sfâșiată de conflicte între facțiunile catolice și cele protestate. Ea a devenit cel mai mare spin în coasta reginei Elisabeta I, astfel că verișoara ei a ținut-o închisă timp de 18 ani. A fost acuzată de conspirație și trădare și, după un proces, a fost condamnată la moarte prin decapitare. Ca să nu fie transformată în martir al catolicilor, toate efectele personale ale Mariei Stuart au fost arse.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 23 aprilie 2019