Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Pop la RFI, despre remaniere: Clarificăm moftul lui Klaus Iohannis miercuri în Parlament

Liviu Pop an scolar elevi clasa.jpg

Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)
Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)

Un om care a studiat Dreptul la distanță poate fi ministru al Justiției, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop. El spune în contextul propunerii deputatului Eugen Nicolicea la Justiție că trebuie analizate faptele și că ”nu trebuie să ne uităm în dulapul cu cadavre, să vedem ce are fiecare în spate, ce-l recomandă, cât de frumos este, cât de înalt sau cât de slab”.

Reporter: Președintele Klaus Iohannis încă nu a dat un răspuns în privința remanierii Guvernului Dăncilă. Până când va aștepta PSD?

Liviu Pop: Din punctul meu de vedere, președintele statului ar fi trebuit vineri să dea acest răspuns, nu să întârzie nepermis de mult o decizie care într-adevăr în conformitate cu Constituția nu pune un termen președintelui. Dar dacă aveam un președinte interesat de soarta acestei țări, în momentul în care se face o propunere din partea coaliției de guvernare, absolut normal trebuie să spui da, sunt de acord sau dacă nu sunt de acord, de ce nu sunt de acord. Nedând acest răspuns vineri, eu mă aștept ca astăzi să fie ultimul termen. Dacă nu, mâine prin procedură parlamentară se poate rezolva această problemă (...). Dacă moftul președintelui continuă pe acest subiect al blocării activității Guvernului, vom clarifica acest moft în Parlament, conform Constituției, pentru că până la urmă votul poporului contează.

 

Rep.: Ce-l recomandă pe Eugen Nicolicea ca ministru al Justiției?

L.P.: Nu vreau să fac o analiză a miniștrilor, ce-i recomandă și ce nu-i recomandă, eu vreau doar să spun atât pe acest subiect: românii în decembrie 2016, când au votat PSD-ul, au votat un program de guvernare. Și domnul Nicolicea și ceilalți colegi care urmează să intre în Guvern și actualii membri ai Guvernului trebuie să implementeze acest program de guvernare. Dacă sunt întârzieri în acest program de guvernare, ministrul de resort e de vină sau anumiți miniștri, dacă sunt mai multe probleme comune (...). Că ne place nouă, unora, să punem etichete pe persoane, nu pe deciziile persoanelor, atunci suntem într-un alt film, dacă pot să spun așa.

 

”Să nu ne uităm în dulapul cu cadavre”

 

Rep.: Haideți să vorbim despre decizii și fapte. Eugen Nicolicea este unul dintre parlamentarii care au propus și susținut amendamente controversate la legislația din justiție, iar relația sa cu presa nu este una tocmai cordială. Nu are din start o problemă de imagine?

L.P.: Nu vreau să spun, toți avem probleme de imagine, absolut toți cei care suntem în funcțiile publice avem o problemă de imagine.

 

Rep.: Dar nu toți suntem propuși la Ministerul Justiției.

L.P.: Absolut. În schimb, un ministru nu poate de capul lui să ia decizii în Guvern. Orice act normativ trebuie propus și susținut de premierul în exercițiu. Deci un ministru este o cheie într-o ecuație guvernamentală (...). Eu am încredere în toți cei care intră în funcție, le analizez deciziile și eu cred că asta trebuie să facă fiecare cetățean, nu să ne uităm în dulapul cu cadavre, cu ghilimelele de rigoare, să vedem ce are fiecare în spate, ce-l recomandă, cât de frumos este, cât de înalt, cât de slab, cât de bine vorbește sau nu vorbește. Evident, nu voi susține niciodată jignirile.

 

Rep.: Dar aici nu e vorba de ”dulapul cu cadavre”, ci de CV-ul domnului Nicolicea. El a făcut Dreptul la distanță, după cum a scris presa, pentru că informațiile oficiale din CV-ul său sunt foarte puține. Asta nu e o problemă?

L.P.: Nu văd o problemă legată de studii. Avem foarte mulți medici, ingineri, care au făcut studii la distanță. Nu cred că este un handicap în România, dacă cineva a făcut studii la distanță, este mai deștept sau mai puțin deștept decât unul care a făcut studii la zi.

 

Rep.: Dar nu e vorba de asta, ci de legitimitatea propunerii lui Eugen Nicolicea ca ministru al Justiției. Un om care a studiat Dreptul la distanță poate fi ministru al Justiției?

L.P.: Da, cu siguranță va fi un ministru mai bun decât Monica Macovei (...). Vă repet pentru ultima dată, e important să știe să ia decizii corecte, pentru că deciziile până la urmă în conformitate cu programul de guvernare vor afecta și viața românilor și viața PSD.

 

Rep.: Tot vorbiți de acest program de guvernare, care înțelegem că e un fel de Biblie pentru PSD, dar să fim serioși, aici vorbim de Justiția din România. Viitorul ministru nu se va uita atât în programul de guvernare, cât la problemele din sistem.

L.P.: Și la problemele din sistem, corelate cu programul de guvernare, pentru că până la urmă, toate lucrurile pe care le-am promis românilor prin programul de guvernare legat de statutul judecătorilor, dacă vreți, al magistraților, condițiile de muncă ale acestora, legile prin care judecă, ridicarea presiunii de pe judecători și procurori cu acele protocoale SRI, deci sunt măsurile administrative pe care trebuie să le ducă la bun sfârșit orice ministru (...). În partea celaltă este chestiunea legislativă, care se va rezolva în Parlament.