Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se scufundă corabia PSD? "Apa intră pe toate părțile"

Deputatul de Argeș Nicolae Georgescu îngroașă lista plecărilor din PSD către Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta.  Pro România respectă „principiile social-democrate adevărate”  - își motivează alegerea deputatul. În aceste condiții, majoritatea este tot mai fragilă și dependentă de sprijinul UDMR și al minorțăilor naționale.  Mai mult, ar urma să înceapă discuții cu partidele din Opoziție pentru iniţierea, după alegerile europarlamentare, a unei moţiunii de cenzură pentru a schimba Executivul şi pentru a forma un guvern de uniune naţională, după cum a anunțat vicepreşedintele Pro România, Mihai Tudose.
Corabia PSD are multe crăpături și asta se vede și la mitingurile din țară. Alegerile europarlamentare devin astfel un barometru crucial pentru soarta partidului și a liderului său, comentează la RFI analistul politic  Ion Bogdan Lefter:    

Ion Bogdan Lefter: Constatarea că acum PSD încalcă principiile social democrate e vizibilă. Privind lucrurile mai atent la contextul politic, putem interpreta această declarație a noului dezertor din PSD drept încă un simptom al faptului că aceste lucruri, evidente de multă vreme și care poate nu i-au deranjat așa de mult pe social democrații autointotulați, dar de mult îndepărtați de social democrația de principiu, au devenit acum ceva insuportabil, după ce guvernarea PSD-ALDE s-a dovedit un eșec din toate punctele de vedere. Totul merge prost. Totul este subordonat intereselor stricte ale liderului și ale camarilei lui din ce în ce mai restrânse, cu subiectul justiției, al fugii de justiție în prim plan. 
Reporter: E clar că PSD are o problemă serioasă în Pro România. E un cartof fierbinte cu care s-a trezit Liviu Dragnea în mână. Pro România va începe discuții cu partide pentru o moțiune de cenzură și pentru un guvern de uniune națională. Pro România vi se pare că, ușor, ușor, ia prim planul în opoziție?

I.B.L: Nu îl poate lua pentru că nu deține decât un număr restrâns de parlamentari și cotația ca susținere în electorat este destul de modestă, dar în creștere.
Rep: Dacă, totuși Pro România inițiază acest demers în buza alegerilor, ținând cont că majoritatea PSD e susținută de UDMR și de câțiva dintre membrii minorităților naționale, poate avea succes?

I.B.L: Demararea unor discuții nu presupune că cel care demarează este vioara întâia, potențialul lider al unei viitoare înțelegeri politice. Despre faptul că alegerile europarlamentare, de data asta, sunt atât de încărcate de oglinda politică internă au mai vorbit și alții. Am explicat și eu în repetate rânduri că după alegerile pentru Parlamentul European se va putea reorganiza majoritatea în Parlament și ceea ce face acum Pro România declarând aceste lucruri este logic. De asemenea, este de remarcat și ideea unui guvern de uniune națională. Un guvern stânga-dreapta, cu un partid de genul Pro România, care ar încerca să se întoarcă la principiile social democrației, să își asume valori cu adevărat de stânga.

Rep: Dacă ați fi acum în PSD, chiar la conducere, ați face remanierea până în Paște sau ați aștepta să treacă sărbătorile?

I.B.L: Nu vă pot răspunde. Mi-e imposibil să mă imaginez în PSD:
Rep: Dacă ați fi într-un partid X aflat la guvernare și ați avea o hemoragie, v-ar pleca oameni din partid, ați încerca să aduceți rapid din altă parte? Ați încerca să contraatacați luând de la PMP sau din alte locuri?

I.B.L: Deocamdată ei sunt într-o situație foarte dificilă din toate punctele de vedere. Au o mulțime de probleme. Sunt o mulțime de crăpături în carena corabiei. Apa intră prin multe părți. Nu ajunge să te repezi în stânga și să astupi pentru că deja țâșnește prin dreapta și de peste tot. Descinderile prin țară se lasă cu huiduieli și cu scandări ostile peste tot. Nu știu în ce măsură PSD mai are rezerve strategice, în ce măsură ar mai fi cineva dispus în acest moment să vină pe corabia lor. Mai degrabă vedem că încearcă să se salveze PSD-iști de pe corabia care ia apă. 

Rep: La final v-aș întreba dacă într-un viitor apropiat sau mediu, Victor Ponta poate deveni, în mod paradoxal, salvatorul PSD? Mă gândeam la o eventuală debarcare a lui Dragnea la pachet cu readucerea lui Ponta. Această mișcare ar salva partidul? 

I.B.L: Nu e multă vreme, poate o lună sau două, de când la postul dumneavoastră de radio am spus că există două variante extreme de evoluție ale PSD și altele intermediare. O coaliție de tip guvern de uniune națională e o soluție intermediară. Dar atunci am spus că fie din PSD va porni o hemoragie masivă spre Pro România, care va deveni adevăratul partid social democrat din România, luând locul PSD, care se poate chiar și dezintegra. Sau am spus că o altă variantă ar fi ca la prăbușirea lui Liviu Dragnea și a camarilei sale Pro România să devină conducerea revenită în PSD. Vom vedea ce se va întâmpla.