Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Nu accept această remaniere așa cum mi-a fost propusă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că respinge remanierile celor trei miniştri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcţia de ministru. Preşedintele a precizat că nu ia act nici de cele trei demisii până când nu ştie cu cine vor fi înlocuiţi aceştia. Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, în care a rugat-o să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniştri interimari.

Am analizat situația și după părerea mea și remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, chit că de așa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că este această remaniere neavenită", a declarrat Klaus Iohannis.

Președintele spune că nu ia act de demisia celor trei miniștri- Tudorel Toader, Natalia Intotero și Rovana Plumb- așteptând din partea premierului Viorica Dăncilă să facă alte propuneri.

"Nu iau act de aceste demisii până când nu știu ce persoane vor prelua portofoliile. I-am spus premierului când are o propunere să mă caute și să mă anunțe. Persoanele propuse nu sut pregătite, nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste poziții", a mai spus președintele (AUDIO).Propunerile de remaniere au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locuul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb vin ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader PSD a decis retragerea sprijinului politic.

În replică, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a declarat marți că cea mai rapidă soluție în acest moment este cea a restructurării Guvernului, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat remanierea celor trei miniștri.

”Cred că decizia, nu știu acum, decizia o vom hotărî și cu colegii de coaliție. Cred că cea mai rapidă soluție în acest moment este soluția restructurării. Vom demonstra președintelui și Opoziției că avem o majoritate consolidată”, a declarat Florin Iordache.

El a mai spus că premierul Viorica Dăncilă poate cere Parlamentului restructurarea Executivului.

”Pentru restructurare ne trebuie 233 de voturi. Din câte știu eu, coaliția are peste 240 de voturi la acest moment. În condițiile în care în Parlament Viorica Dăncilă va veni cu formula de restructurare a cabinetului, președintele nu va putea să ia act decât de această decizie a Parlamentului”, a adăugat Iordache.

Între timp, Liviu Dragnea și mai multți parlamentari din coaliție s-au reunit în biroul liderului PSD pentru a discuta despre restructurarea guvernamentală, transmite Mediafax.

 Ședință de coaliție în biroul lui Liviu Dragnea pe tema restructurării guvernamentale. La ședință este așteptată și premierul Viorica Dăncilă, potrivit unor surse politice.

UPDATE:  Premierul Viorica Dăncilă consideră inacceptabilă și lipsită de fundament decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Într-un comunicat, premierul arată că a luat act de decizia președintelui de a nu da curs demisiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, respectiv a ministrului Justiției, Tudorel Toader.

”Sunt un om al dialogului și am încercat, așa cum era și firesc, să am cu președintele Iohannis o discuție premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că președintele refuză colaborarea instituțională și că, în continuare, prin acțiunile sale încearcă să împiedice buna desfășurare a activității Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru președintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activității ministerelor și punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor”, precizează Șeful Executivului. 

Cele trei propuneri pentru funcțiile de ministru, respectiv Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, iar persoanele nominalizate nu se află în incompatibilitate, potrivit legislației în vigoare.

Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar  pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea,  ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

La RFI, jurnalistul Ion M Ioniță (AUDIO ) crede că în acest moment principala problema a PSD-ului nu o mai reprezintă formula guvernamentală,  ci lipsa unei majorități în Parlament.

 
Jurnalistul Ion M Ioniță