Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Un candidat demisionează din cauza declarațiilor anti-românești

ali-sadjady.jpg

Ali Sadjady
Ali Sadjady a făcut comentarii insultătoare la adresa românilor pe Twitter în 2017
Sursa imaginii: 
Twitter

Un candidat în alegerile europarlamentare din Marea Britanie s-a retras de pe liste după dezvăluirea unor comentarii insultătoare la adresa românilor. Demisia are loc chiar în ziua lansării listei de candidați a partidului său centrist pro-european.

"Când aud că 70% din hoții de buzunare prinși în metroul din Londra sunt români, asta mă face să vreau Brexit", a scris Ali Sadjady pe Twitter în noiembrie 2017.

Sadjady, care este expert în arte marțiale, era candidat la Londra pe lista partidului Change UK, format recent de un grup de 11 deputați demisionați din Partidul Laburist și din Partidul Conservator, în semn de protest, mai ales față de pozițiile percepute a fi pro-Brexit ale celor două partide.

Candidatul demisionar nu este la prima declarație controversată, el atacându-i până recent pe cei care susțineau un al doilea referendum privind rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană, care este tocmai una dintre principalele puncte în platforma Change UK.

El l-a atacat pe primarul Londrei Sadiq Khan, calificându-l drept "o glumă de om" pentru faptul că a susținut organizarea unui al doilea referendum.

Retragerea lui Sadjady a survenit la numai câteva ore după dezvăluirea de către cotidianul The Independent a postării anti-românești de pe Twitter.

Ironia soartei face ca Sadjady (care este musulman) însuși să fi demisionat din Partidul Conservator luna trecută, citând ca unul dintre motive islamofobia din partid. 

Românii sunt într-adevăr pe primul loc printre cetățenii statelor membre ale UE condamnați în justiție la Londra pentru infracțiuni de natură penală în general.

O statistică pe 2018 obținută de RFI de la Consiliul Național al Comandanților de Poliție (NPCC) arată că cetățenii români au comis 1563 de infracțiuni condamnate de instanțele din Londra, urmați de polonezi cu 1078 și irlandezi cu 584, dintr-un total de 5766. 

Pe lista Change UK de candidați pentru scrutinul europarlamentar din 23 mai figurează mai multe nume cunoscute, cum ar fi Rachel Johnson, sora fostului ministru de externe și adept al Brexitului dur, Boris Johnson, fostul prezentator BBC Gavin Esler și fostul vice-premier al Poloniei, Jacek Rostowski.

Alegerile europene sunt organizate în Regatul Unit datorită amânării de către liderii UE, la cererea prim ministrului Theresa May, a datei Brexit până pe 31 octombrie, în cele 28 de state membre având loc alegeri euro-parlamentare în perioada 23 - 26 mai.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ