Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marton Arpad: Unii magistrați nu știu ce s-a votat în Parlament, se mai întâmplă să nu citească

Marton Arpad magistrati Coduri Penale.jpg

Deputatul UDMR Marton Arpad respinge criticile faţă de modificarea Codurilor Penale (Sursa foto: Facebook/Marton Arpad)
Deputatul UDMR Marton Arpad respinge criticile faţă de modificarea Codurilor Penale (Sursa foto: Facebook/Marton Arpad)

Deputatul UDMR Marton Arpad, vicepreședinte al Comisiei Iordache, spune la RFI că e posibil ca magistrații care critică modificarea Codurilor Penale ”să nu fi avut timp să citească ce s-a votat, că se mai întâmplă”. El susține că Parlamentul nu a făcut decât să pună în acord legislația cu deciziile CCR.

Marton Arpad consideră nejustificate criticile magistraților față de modificarea Codurilor Penale: ”Eu cred că unii dintre ei nu cunosc exact ce s-a votat”.

Atenționat că magistrații au studiat Dreptul și înțeleg poate chiar mai bine decât mulți parlamentari ce s-a votat, deputatul UDMR a răspuns: ”Ei au studiat Dreptul. Corect. Și știu cum se aplică legea actuală în vigoare. Corect. Poate mai bine decât unii deputați. Corect. Numai că e posibil ca persoanele respective să nu fi avut timpul să citească ce s-a votat, că se mai întâmplă să nu citească legea care s-a votat”.

Întrebat dacă și experții Comisiei de la Veneția și cei ai GRECO și cei ai Comisiei Europene înțeleg greșit ce se întâmplă în România, Marton Arpad a replicat: ”Trebuie să vă spun că eu înțeleg mai greu ce înțeleg și cum înțeleg experții de la Comisia de la Veneția, mai ales că am avut două întâlniri cu dânșii. Comisia de la Veneția a avizat favorabil Constituția României din 1991, respectiv revizuirea din 2003, adică a găsit că este constituțional ca Ministerul Public să fie sub tutela, să zic așa, Ministerului Justiției, o modalitare care în majoritatea țărilor UE este la fel. Acum ei consideră că nu e corect (...). I-am întrebat dacă această schimbare de viziune va face ca și celelalte țări care au o astfel de reglementare în UE să-și modifice Constituția, la care ei au spus că nu, numai pentru România”.

Marton Arpad, despre criticile magistraților față de modificarea Codurilor Penale