Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a ratat PSD construirea spitalelor regionale (fost ministru al Sănătății)

vlad_voiculescu.jpg

Vlad Voiculescu

România ar fi trebuit să aibă gata studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale încă din 2017 și existau toate condițiile necesare pentru aceasta. Iată ce declară la RFI fostul ministru al Sănătății din guvernul technocrat, Vlad Voiculescu. 

Reacția sa vine după ce comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a criticat din nou Guvernul de la București în legătură cu construirea spitalelor regionale. Ea a afirmat că așteaptă de un an ca Bucureștiul să se decidă în legătură cu finanțarea alocată de Comisie. Corina Crețu a avertizat că România riscă să piardă banii europeni

După cum notează publicația Euractiv, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că banii europeni ar fi mult prea puțini pentru valoarea estimată a investiției, în condițiile în care doar un spital regional ar necesita fonduri de 400 de milioane de euro.

Cele trei spitale regionale urmau a fi construite la Iași, Craiova și Cluj. În cazul în care acestea nu vor fi gata în proporție de cel puțin 90% până la finele perioadei de finanțare 2014-2020, banii europeni se vor pierde. 

 

 

Suma totală prevăzută pentru cele trei spitale regionale era de 300 de milioane de euro, din care 50 de milioane, pentru fiecare spital, din bani europeni și cealaltă jumătate, din fonduri ale guvernului. Așa a planificat Guvernul României în 2014.

Banii sunt suficienți? 

Sunt suficienți pentru a începe, dar Comisia nu e absurdă. Dacă ai nevoie de mai mulți bani și dacă rămân bani e la celelalte programe - și știm că rămân – atunci guvernul trebuie să facă o cerere, să o motiveze și să poarte o negociere. Cu siguranță, proiectul costă mai mult de 100 de milioane pe fiecare spital regional, dar asta ar fi trebuit s-o știm la încheierea acordului. Acordul a fost încheiat de PSD, semnat de Victor Ponta și însuși Liviu Dragnea, care atunci era ministru al dezvoltării. În luna mai 2016, când eu am venit la Ministerul Sănătății, am găsit lucrurile fix ca în 2014.

Comisia Europeană punea la dispoziție acești bani cu niște condiții de îndeplinit. Prima: să ai un plan care să arate care este nevoia în regiunea respectivă. Aceste pălanuri sunt un lucru de bază și nu se fac de azi pe mâine. Pentru noi a fost un efort mare și am adus pe cineva de la Oxford , un român care lucra acolo de mulți ani și a venit aici ca să facă un prim plan al nevoilor regionale și astfel, acea condiționalitate a fost îndeplinită.

A doua condiție era amplasamentul. Și trei: studiul de fezabilitate. Și am avut o echipă în 2016, condusă de o arhitectă cu experiență de lucru în Franța și Elveția. O doamnă care acum se ocupă de spitalului ”Dăruiește Viață”, un spital nou-nouț, construit din fonduri private.

Ei bine, această persoană este cel mai dedicat arhitect specializat pe construcții spitalicești din România. Această persoană fusese adusă de noi în minister și visul dumneaei era să construiască primele spitale noi în România după 50 de ani. A fost dată afară.

Și odată prima condiție bifată, urmau studiile de fezabilitate...

Exact. Și nu e un lucru banal, mai ales davă avem în vedere câte spitale s-au construit în ultimii 50 de ani în România. Noi am vrut să ne asigurăm că, pe de o parte, nu cheltuim mult și, pe de alta, că facem un lucru de calitate. Atunci, în 2016, am fost la Comisie și am negociat alți bani, și anume un grant de consultanță de pe Planul Juncker, un milion și jumătate, cu promisiunea că putem lua și mai mult. Acești bani i-am pus într-un acord cu Banca Europeană de Investiții , care urma să angajeze consultanți pe baza unui caiet de sarcini pe care noi urma să-l stabilim. Deci, nu se cheltuia niciun cent, se evita cheltuiala din banii europeni inițiali sau din bugetul de stat. 

Dar acum tocmai asta se spune, că studiile de fezabilitate costă mult și nu ne mai rămân bani!

E hilar! Există un contract semnat în 2016, contractul este public! Este pe situl Ministerului Sănătății și spune foarte clar că la nouă luni de la semnarea acestui acord, deci în august 2017, ar fi trebuit să avem studiile de fezabilitate complete. Ce știu că s-a întâmplat atunci este că, pe de o parte, schipa ministerului a fost distrusă. Apoi, Ministerul Sănătății a fost bulversat complet după promisiunile PSD care nu mai erau e a respecta acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană, de a construi cele trei spitale cu fonduri europene. Dintr-odată apăruseră opt spitale, un spital metropolitan propus de doamna Firea sau un spital republican, care după vorbele domnului Dragnea  - el însuși – trebuia să fie ”ca AKH din Viena” dar ceva mai mare. AKH Viena este cel mai mare spital din Europa și vă pot spune că discuțiile acolo sunt că este prea mare și că nu are sens  să construiești așa un monstru de spital. Ce s-a ales din toate acestea este ce se alege , în general, din promisiunile populiste. Nu s-a ales nimic.

 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.