Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA prefațează o posibilă intervenție militară în Venezuela

maduro.jpg

Nicolas Maduro, presedintele Venezuelei
Nicolas Maduro, presedintele Venezuelei
Sursa imaginii: 
espanol.rfi.fr

În contextul tensiunilor și protestelor masive anti-guvern din Venezuela, „o acţiune militară americană este posibilă”. Avertismentul îngrijorător vine de la un important oficial de la Washington.

Oficialul american care a vorbit deschis despre un posibil conflict militar în Venezuela este secretarul de stat Mike Pompeo. Într-un interviu acordat CNN, el a declarat că „o acţiune militară americană este posibilă” în Venezuela.

„Dacă acest lucru este necesar, atunci Statele Unite îl vor face”, a spus Pompeo. „Am prefera o tranziţie paşnică în Venezuela, ca preşedintele Maduro să demisioneze şi să se organizeze noi alegeri”, a mai adăugat el.

Secretarul de stat a explicat că o eventuală decizie de a interveni militar în Venezuela îi aparţine exclusiv preşedintelui Donald Trump.

Mike Pompeo

Declarațiile lui Pompeo vin în contextul protestelor masive din Venezuela și în condițiile în care liderul opoziției venezuelene, Juan Guaido, a cerut Armatei să ajute la înlăturarea președintelui Nicolas Maduro. Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolas Maduro în contextul crizei politice, economice și sociale grave din această țară. În timp ce Guaido a câștigat susținerea Statelor Unite și a majorității statelor occidentale, forțele armate au rămas de partea lui Maduro, care este susținut de Rusia, China și Cuba.

La rândul său, preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, care refuză să cedeze Puterea, susține  că protestele coordonate de liderul opoziţiei Juan Guaido, despre care a afirmat că reprezintă o tentativă de lovitură de stat, au fost învinse, Madoro negând totodată zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba.

 

 

Într-un discurs televizat, el a declarat: „Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială şi curajoasă cu care aţi învins un grup mic care a încercat să umple Venezuela cu violenţă”.

„Facţiuni din aripa de dreapta a partidului terorist Voinţa Populară au coordonat lovitura de stat”, a afirmat el făcând referire la partidul lui Guaido şi Lopez.

„Imperiul încearcă să atace şi să înlăture de la putere un guvern legitim pentru a face din Venezuela un stat sclav. Vreau să felicit Înaltul Comandament al Armatei pentru curajul său în acţiunile de a apăra pacea”, a continuat Maduro.