Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Theresa May nu renunță la aprobarea acordului cu UE

may_parlament.jpg

Theresa May în parlament
Premierul Theresa May speră într-o înțelegere cu opoziția Laburistă
Image source: 
AFP/Getty

Prim ministrul britanic Theresa May și-a exprimat speranța aprobării de parlament a acordului de ieșire din Uniunea Europeană cu mult înaintea datei limită de 31 octombrie. Premierul a spus că negocierile pe această temă cu opoziția Laburistă sunt "constructive".

Pentru prima oară de la începutul negocierilor guvern - opoziție pe tema acordului Brexit premierul May a dat semne că o înțelegere este posibilă.

Negocierile durează de mai multe săptămâni și până acum semnalele indicau mai degrabă un impas, dar miercuri a devenit aparent că opoziția guvernului Conservator la o uniune vamală post-Brexit cu UE, dorită de Partidul Laburist, a început să se atenueze.

Acordul cu UE negociat timp de aproape doi ani a fost deja respins de trei ori de Camera Comunelor - camera inferioară a parlamentului britanic - ceea ce a determinat premierul May să ceară de două ori amânarea datei Brexit, iar liderii UE au fixat-o la 31 octombrie. 

Premierul a părut de asemenea să admită că o eventuală aprobare a acordului în parlament este improbabilă înainte de 23 mai și ca atare Marea Britanie va trebui să ia parte la alegerile europarlamentare programate la acea dată.

Dar aceste evoluții nu sunt deloc pe placul unei bune părți a deputaților Partidului Conservator, al cărui lider este premierul May.

Acești deputați, în marea lor majoritate adepți ai unui Brexit dur, sunt nemulțumiți, în primul rând de amânarea ieșirii din UE și în al doilea rând de aceste compromisuri cu opoziția, condusă de un stângist ca Jeremy Corbyn.

În plus, poziția premierului May este impopulară în rândul activiștilor partidului, nemulțumiți că trebuie să participe la campania pentru scrutinul euro-parlamentar și în rândurile electoratului Conservator, în marea sa majoritate pro-Brexit. 

Teste electorale

Partidul Conservator se așteaptă pierderea unui mare număr de mandate de consilier în alegerile locale de joi din Anglia, iar în sondajele de opinie pentru alegerile europarlamentare Conservatorii sunt la 14%, ceea ce ar fi cel mai slab rezultat al lor într-un scrutin național de la introducerea votului universal acum 100 de ani. 

Nigel Farage
Noul Partid Brexit condus de Nigel Farage este în fruntea sondajelor de opinie pentru alegerile euro-parlamentare
Image source: 
Reuters

De prăbușirea Conservatorilor în sondaje profită noul Partid Brexit înființat de Nigel Farage, cel care acum cinci ani obținea în fruntea Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP) 27% în alegerile europene, un scor similar fiind prezis pentru el și acum.

Nici Partidul Laburist nu stă pe roze, deși sondajele îl dau la egalitate cu Partidul Brexit. Laburiștii sunt divizați între aripa anti-Brexit, care dorește sprijinirea unui nou referendum la care să fie supus acordul Brexit și aripa pro-Brexit, în frunte cu Corbyn, care este sceptică cu privire la un nou plebiscit.

În orice caz următoarele trei săptămâni, marcate de cele două teste electorale importante, locale și europene, ar putea, în cazul unui previzibil rezultat slab al Partidului Conservator pecetlui soarta premierului May a cărei poziție este oricum șubredă în funtea partidului și a unui guvern minoritar. 

Așa încât optimismul prudent al premierului May în legătură cu posibila aprobare a acordului Brexit în parlament poate fi, ca și până acum, expresia unui demers politic care devine din ce în ce mai îndoielnic.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ