Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii, cei mai mulți cetățeni străini care solicită rezidență în Marea Britanie

brexit_puzzle.jpg

31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
31 ianuarie 2020. Este noua data la care UE amână Brexitul
Image source: 
pixabay.com

Peste 600.000 de persoane au solicitat statut de rezident în Marea Britanie în contextul Brexit. Dintre ei, cei mai mulți, aproximativ 38.000, provin din România, fiind urmați de cetățeni din Italia și Polonia.

David Bolt, inspectorul general pentru imigrație și vămi, a declarat că întregul sistem de acordare a acestui statut pentru cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie ar putea fi îmbunătățit.

El a sugerat că autoritățile din domeniu ar trebui să acorde o atenție sporită persoanelor care provin din grupuri vulnerabile și care aplică pentru acest statut, dar și să se asigure că cei care vor să conteste hotărârile Ministerului de Interne o pot face ușor.

Cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie au obligația de a solicita statut de rezident până în iunie 2021 în cazul în care Acordul pentru Brexit va fi adoptat. În cazul în care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce fără un acord, atunci termenul pentru depunerea solicitării va fi decembrie 2020.

Studiu YouGov – Cambridge Globalism: Cetățenii britanici sunt mai convinși de beneficiile pe care imigranții le aduc economiei față de cetățenii altor state europene

28% dintre britanici consideră că beneficiile imigrației sunt mai mari decât costurile. Prin comparație, 24% dintre germani, 21% dintre francezi și 19% dintre danezi au aceeași opinie. De asemenea, 20% dintre britanici consideră că beneficiile imigrației și costurile sunt egale, în timp ce 16% dintre ei nu sunt siguri.

Rezultatul studiului contrazice ipoteza potrivit căreia britanicii sunt mai reticenți în privința imigrației decât vecinii lor, în contextul în care decizia de ieșire a țării din Uniunea Europeană a fost luată de către cetățeni și ca urmare a îngrijorărilor provocate de migrație.

În opinia a 37% dintre britanici, costurile imigrației sunt mai mari decât beneficiile - al doilea cel mai scăzut procent dintre țările europene analizate, după Polonia. În comparație, 50% dintre italieni, 49% dintre suedezi, 42% dintre francezi și 40% dintre germani consideră că impactul imigrației este negativ.

Concluziile studiului vin cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, scrutin în care formațiunile anti-imigrație ar urma să obțină rezultate bune în mai multe țări europene.