Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renate Weber (ALDE): Referendumul este un exercițiu electoral al președintelui Iohannis

Renate Weber referendum Iohannis.jpg

Renate Weber nu susține referendumul pe justiție (Sursa foto: Facebook/Renate Weber)
Renate Weber nu susține referendumul pe justiție (Sursa foto: Facebook/Renate Weber)

Eurodeputata ALDE Renate Weber declară la RFI că nu există pe agenda Guvernului adoptarea unei Ordonanțe de Urgență privind pragul de validare a unui referendum.

Renate Weber spune că nu-i va îndemna pe alegători să participe la referendumul pe justiție din 26 mai: ”Eu privesc cu ochiul unui jurist întrebările puse de președinte. Cele două sunt de fapt șase, adică ele conțin șase ipoteze distincte, la care oamenii pot vota diferit. Eu însămi am abordări diferite pe cele șase ipoteze și atunci mi se pare că de fapt chemarea la referendum ar fi ceva ipocrit din partea mea, câtă vreme eu însămi nu sunt convinsă că este necesar acest referendum. Eu îl văd ca pe un exercițiu electoral din partea președintelui și nimic altceva”.

Autoritatea Electorală Permanentă propune o OUG de modificare a legislației electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenți la urne.

Eurodeputata susține că subiectul nu se află pe agenda Guvernului: ”Eu văd că deocamdată e o inițiativă care vine de la Autoritatea Electorală Permanentă, dar nu am nici o dată care să susțină că Guvernul va adopta o astfel de Ordonanță de Urgență. Pe fond, cred că întotdeauna avem nevoie de stabilitate, în sensul în care noi trebuie să știm clar cu multă vreme înainte de fapt câți suntem și în Registrul Electoral și pe listele electorale, iar eu dacă mă uit la aceste cifre, văd că ele cam coincid cu populația României și nu mai înțeleg unde mai sunt copiii (...). Avem nevoie de stabilitate și din datele pe care le am eu, nu există pe agenda Guvernului adoptarea unei astfel de Ordonanțe”.

 
Renate Weber, despre referendumul pe justiție