Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viorica Dăncilă explică de ce a renunțat la colaborarea cu o apropiată a lui Dragnea

Viorica Dăncilă va vota la referendumul din 26 mai (Sursa foto: gov.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a explicat vineri de ce a renunțat la serviciile Ancăi Alexandrescu, fosta sa consilieră onorifică. Aceasta este o apropiată de-a președintelui PSD, Liviu Dragnea, iar o parte a presei a scris că era omul care o ”ținea din scurt” pe șefa Executivului.

Viorica Dăncilă spune că a renunțat la serviciile Ancăi Alexandrescu, pentru că e nevoie de o bună comunicare la partid în campania electorală, iar Alexandrescu ar urma să ocupe acolo un post: ”Suntem în campanie și e bine să avem o bună comunicare de la partid. De la Guvern trimitem toate actele necesare și trebuie să intensificăm comunicarea pe partid și apreciez comunicarea Olguței Vasilescu, dar trebuie să întărim echipa (...). Se ocupă de comunicarea de la partid, pentru că în campanie orice partid trebuie să își folosescă instrumentele”.

Premierul susține că nu are nici un conflict cu Liviu Dragnea: ”Nu este nici un conflict între mine și liderul PSD. Am fost și la Iași împreună. Discutăm și am discutat și ieri cu domnul președinte”.

 

Despre summit-ul de la Sibiu

 

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă s-a arătat vineri nemulțumită de atitudinea Președinției, care nu a invitat-o la summit-ul european de la Sibiu din 9 mai: ”Dacă voi fi invitată, voi merge la summit. Guvernul a asigurat din punct de vedere financiar summit-ul. Mi se pare nepotrivit că tocmai cei care au muncit atât pentru România, care au făcut atâtea lucruri nu au fost invitați la summit”.

Summit-ul informal de la Sibiu este cel mai așteptat eveniment politic european în perioada deținerii de către România a președinției Consiliului UE. Liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru perioada 2019-2024.

Summit-ul va fi găzduit de președintele Klaus Iohannis, iar șeful Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

 

Despre OUG privind modificarea legislației pentru referendum

 

În altă ordine de idei, premierul Viorica Dăncilă a declarat despre Ordonanța de Urgență privind modificarea legislației pentru referendum propusă de AEP că nu cunoaște detalii despre subiect, pentru că a fost plecată din țară, însă luni va da un răspuns: ”Lăsați-mă să văd. Știți foarte bine că m-am întors aseară în țară. Nu vreau să vin cu informații care nu sunt pliate pe realitate. Luni vă voi răspunde”.

Autoritatea Electorală Permanentă a propus o OUG de modificare a legislației electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenți la urne.

 

Despre remanierea refuzată de președintele Klaus Iohannis

 

În fine, șefa Guvernului spune că așteaptă motivarea președintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniștri: ”Mă gândesc că dacă președintele pune tot mai multe piedici, putem să intrăm iar într-un blocaj, președintele să nu numească. Așteptăm motivarea refuzului celor trei miniștri (…). Eu vreau să văd dacă sunt motive legate de legalitate, nu de oportunitate”.

Propunerile de remaniere refuzate de președinte au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei, Oana Florea în locul Rovanei Plumb la Fonduri Europene şi Liviu Brăiloiu în locul Nataliei Intotero la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.