Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Pedepsiți de electorat, May și Corbyn se apropie de un acord

corbyn_may.jpg

Jeremy Corbyn și Theresa May
Jeremy Corbyn și Theresa May au fost dezavuați de electorat în alegerile locale
Sursa imaginii: 
AP/Getty

Guvernul și opoziția din Marea Britanie continuă negocierile în vederea ajungerii la o înțelegere cu privire la ratificarea acordului privind ieșirea din Uniunea Europeană. Atât Partidul Conservator cât și cel Laburist au obținut rezultate slabe în recentele alegeri locle.

După mai multe săptămâni de impas negocierile par să se fi mișcat într-o direcție mai pozitivă, potrivit unor relatări din presa londoneză duminicală. 

Sunday Times a scris că premierul Theresa May și liderul Laburist Jeremy Corbyn ar fi aproape de o înțelegere cu privire la trei elemente privind la relația cu UE post Brexit: 1) o uniune vamală; 2) o aliniere a standardelor la bunuri; și 3) drepturile lucrătorilor. 

Într-un articol publicat în Mail on Sunday, premierul May a făcut un apel la Corbyn "să asculte la ceea ce au spus alegătorii", exprimându-și sepranța că se va ajunge la o poziție unificată cu Laburiștii, deși a recunoscut că mulți dintre colegii săi din Partidul Consevator al cărui lider este nu sunt de acord cu acest lucru. 

Dar după publicarea acestor articole, negociatorul șef al Partidului Laburist, ministrul de finanțe din umbră John McDonnell, a acuzat-o pe May de rea credință după publicarea în presă a acestor detalii considerate confidențiale de la negocieri. 

Premierul May se confruntă în plus cu o opoziție vehementă în propriul partid din partea partizanilor unui Brexit dur, care resping ideea unei uniuni vamale cu UE și nu văd cu ochi buni negocierile cu un lider Laburist de orientare stângistă, care ar putea deveni prim ministru după următoarele alegeri generale. 

Fostul lider al Partidului Conservator din perioada 2001 - 2003, Iain Duncan Smith i-a cerut premierului May să demisioneze după rezultatul catastrofal din alegerile locale de joia trecută. 

Farage la 30%

Conservatorii au pierdut net 1330 de mandate de consilieri locali din Anglia din cele aproape 5000 pe care le dețineau, Laburiștii au pierdut net 84 de mandate din circa 2100, în timp ce Partidul Liberal Democrat, care este anti-Brexit, și-a dublat numărul de consilieri la 1350.

Nigel Farage
Nigel Farage și Partidul Brexit conduc detașat în sondajele pentru alegerile europarlamentare din 23 mai
Sursa imaginii: 
Getty Images

Rezultatul pentru Laburiști este considerat foarte slab după nouă ani în opoziție, iar rezultatul scrutinului de joi este interpretat de comentatori drept un vot de blam, atât pentru premierul May cât și pentru Corbyn pentru modul în care au acționat în privința acordului Brexit.

Camera Comunelor a parlamentului britanic a respins de trei ori acordul negociat cu UE timp de aproape doi ani, iar premierul May s-a văzut nevoită să ceară de două ori liderilor Uniunii amânarea datei Brexit, inițial fixată pentru 29 martie și acum împinsă până la 31 octombrie. 

Dar nu doar premierul May are probleme cu propriul partid, Corbyn este confruntat cu cererile insistente din partea a numeroși deputați Laburiști de a solicita convocarea unui referendum de confirmare pentru orice acord negociat cu guvernul. 

Și dacă scrutinul local din 2 mai a constituit un șoc pentru cele două mari partide, apropiatul scrutin europarlamentar se anunță și mai dificil. 

Sondajele arată că noul Partid Brexit condus de Nigel Farage a ajuns la intenții de vot de 30%, mult înaintea Laburiștilor cu 21% și a Conservatorilor cu 13%. 

Urmează în sondaj trei partide anti-Brexit, Liberal Democrații cu 10%, Verzii și Change UK, cu câte 9%. Sondajul indică o intenție de vot de 61% în favoarea rămânerii în UE într-un ipotetic al doilea rerefendum, ceea ce reprezintă o altă dilemă pentru May și Corbyn, care s-au angajat să respecte opțiunea de la 23 iunie 2016 când electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ