Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buzatu (PSD): Iohannis a propus la referendum întrebări de tip ”nu-i așa că Pământul e rotund?”

PSD nu va împiedica pe nimeni să vină la referendumul pe justiție, declară la RFI liderul filialei Vaslui, Dumitru Buzatu. În opinia sa, consultarea populară din 26 mai este ”o manevră electorală a președintelui, care încurcă foarte mult actul fundamental al alegerii parlamentarilor europeni, prin confuzia pe care o creează”.

Dumitru Buzatu spune că PSD nu va încuraja, dar nici nu va împiedica pe nimeni să participe la referendumul pe justiție: ”Noi nu putem și nici nu dorim să împiedicăm pe nimeni să-și exercite liber dreptul la vot. Dacă cetățeanul dorește să participe și la referendum, nu e treaba noastră să-l împiedicăm, dar nu ne poate cere președintele Iohannis să argumentăm în sprijinul acestuia, pentru că în mod cert, noi nu-l dorim, dat fiind faptul că înțelegem că este o manevră electorală a președintelui și încurcă foarte mult actul fundamental al alegerii parlamentarilor europeni, prin confuzia pe care o creează”.

”Nu trebuie să ne prefacem că președintele a făcut cu bună credință această propunere de referendum. Dimpotrivă, a pus niște întrebări de tip ”nu-i așa că Pământul e rotund?”, sperând ca aceste întrebări să atragă o mare parte a electoratului de partea formațiunilor care-l sprijină pe domnia sa”, crede liderul PSD Vaslui.

Întrebările propuse de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul pe justiție sunt:

 

  • Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
  • Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la CCR?

Președintele speră astfel ca alegătorii să răspundă la ambele întrebări cu DA.

 
Dumitru Buzatu, despre referendumul pe justiție