Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe cine trimite Parlamentul la CCR? Gheorghe Stan și Cristian Deliorga au fost validați

Tomac Victor Ponta motiune cenzura.jpg

Moțiune de cenzură, în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Moțiune de cenzură, în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Senatul și Camera Deputaților au ales marți cei doi candidați pe care-i vor trimite ca judecători la Curtea Constituțională a României (CCR). Ambii candidați au fost propuși de PSD.

ACTUALIZARE 3: Senatul a votat marți pentru numirea fostului vicepreședinte al CSM Cristian Deliorga în funcția de judecător al CCR, propus de PSD.

 

ACTUALIZARE 2: Camera Deputaților a votat marți pentru numirea lui Gheorghe Stan, șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, în funcția de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea. Gheorghe Stan a primit 174 de voturi. Ioan Cupșa (PNL) a obținut 63 de voturi, iar Vlad Ștefan (USR), doar 25 de voturi.

 

ACTUALIZARE 1: Șeful Secției speciale de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, candidat PSD pentru postul de judecător al CCR, a spus în plenul Camerei Deputaților că i se pare grav că această structură este denumită de presă „SS”, menționând că ea nu este suspendată în aer, ci activează în cadrul Parchetului instanței supreme, legalitatea actelor întocmite fiind verificată de către procurorul general.

 

La Camera Deputaților, candidatul PSD pentru postul de judecător al CCR este nimeni altul decât șeful controversatei secții speciale de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan.

PNL îl propune pe deputatul Ioan Cupșa, iar USR merge pe mâna unui avocat care nu e membru de partid, Vlad Ștefan.

Viitorul judecător CCR îl va înlocui pe Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

La Senat, PSD îl propune pe Cristian Deliorga, fost vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, un apropiat al Adinei Florea, membră a secției speciale de anchetare a magistraților, cea care o investighează pe Laura Codruța Kovesi.

PNL l-a propus pe senatorul Daniel Fenechiu, iar USR pe Mircea Daraban.

Viitorul judecător CCR din partea Senatului o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu, al cărei mandat expiră pe 15 iunie.