Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laura Ștefan (EFOR): Judecătorii CCR desemnați de Parlament pornesc cu un deficit de imagine

laura_stefan_judecatori_ccr_parlament_deficit_imagine.jpg

Laura Ștefan crede că procesul de selectare a candidaților pentru CCR nu a fost transparent (Sursa foto: Facebook/Laura Ștefan)
Laura Ștefan crede că procesul de selectare a candidaților pentru CCR nu a fost transparent (Sursa foto: Facebook/Laura Ștefan)

Parlamentul și-a desemnat judecătorii la Curtea Constituțională. E vorba de șeful Secției speciale de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, din partea Camerei Deputaților și de fostul vicepreședinte CSM Cristian Deliorga, din partea Senatului. Ambii candidați au fost propuși de PSD și votați de majoritatea parlamentară în plenul celor două Camere.

Laura Ștefan (Expert Forum) crede că viitorii judecători CCR au din start un deficit de imagine, cu atât mai mult cu cât procedura de selecție a fost netransparentă: ”Cu siguranță, pornesc cu un deficit de imagine, iar deficitul ăsta de imagine cred că este consolidat de audierile din Parlament (...). Într-o lume ideală, cred că ar fi important să auzim la audieri care sunt valorile de care sunt atașați oamenii care doresc să ocupe funcții importante în stat. Cumva similar audierilor care se fac în SUA, atunci când vorbim despre candidaturi importante. Ar fi important, cred, pentru cetățenii acestei țări să știe ce cred candidații la funcția de judecător al CCR despre proprietate, relații maritale, eu știu, parteneriat civil, adopții, apartenența României la UE, pentru că toate lucrurile acestea, politicile publice mari ajung într-un moment sau în altul la Curtea Constituțională”.

 
Laura Ștefan, despre judecătorii CCR desemnați de Parlament