Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul de la Sibiu deschide pariurile împărțirii funcțiilor la vârful UE

barnier echipa

Este imposibil să se vorbească despre viitorul Europei fără a trece prin etapa fundamentală a numirilor după alegerile europene. Toate instituțiile UE își schimbă președinții în această toamnă, pariurile sunt deschide la Sibiu pe 9 mai

 

 

Este prematur? Așa s-ar zice întrucât astfel de discuții au de obicei loc după alegerile europene. Dar anul acesta Brexit face ca discuțiile despre UE 27 și viitorul sau să fie devansate, ba chiar puțin date pese cap. 

 

Sondajele de opiniei arată că prima forță politică a UE va rămâne PPE și după 26 mai, cine va fi deci presedintele Comisiei Europene și cine îi va tine isonul la Consiliu? Cine va completa triunghiul la Parlamentul European și cine va fi șeful diplomației UE? 

 

Este clar că sistemul de Spitzenkandidat, prin care presedintele Comisiei Europene este ales prin sufragiu universal, nu mai face unanimitate printre liderii UE27. La Sibiu, vor încerca ei să îndepărteze acest sistem? 

 

Este foarte probabil să fie așa, în acest fel candidatul PPE, Manfred Weber – necunoscut în UE și chiar si în Germania natală- iese din cursă. In locul sau un alt politician PPE cu mult mai cunoscut si respectat se poate așeza în capul mesei Comisiei Europene fără a fi cu adevărat candidat - este vorba despre Michel Barnier. 

 

Weber ar putea avea drept premiu de consolare președinția Parlamentul European, cel puțin pentru doi ani si jumătate (durata unui mandat).

 

Mulți văd în Angela Merkel un președinte UE foarte onorabil care ar merge bine în tandem cu Barnier si ar asigura cota feminină a numirilor. 

 

Asta i-ar scuti pe liderii UE să caute o femeie socialistă (balanța!!) pentru postul de șef al diplomației si ar rupe cu tradiția inaugurată de Cathy Ashton si continuată de Federica Mogherini. Probabil multi actuali miniștrii de externe se vor înghesui să-și ofere serviciile. 

 

Dar dacă sistemul de Spitzenkandidat se păstrează, cum vor scăpa unii și altii de candidatura lui Weber? O altă soluție ar fi ruperea tradiției și crearea unei alianțe cu social-democrații al căror candidat este cu mult mai robust (la propriu și la figurat). Este vorba despre Frans Timmermans, care în lipsa acestui scenariu se poate mulțumi doar cu postul pe care-l are acum -  cel de prim vicepreședinte al Comisiei Europene. 

 

Summitul de la Sibiu va dura doar câteva ore și nu va fi cel care va tranșa definitiv problema , dar aici se vor deschide tranzacțiile, trocurile și tot aici vom vedea din nou fața cea mai puțin agreabilă a politicii UE.