Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile se reiau la Istanbul pe 7 iulie. Analist: “Am putea asista la o destabilizare a societății turce”

presedintele_turc_recep_tayyip_erdogan_in_august_2016_la_istanbul_dupa_puciul_ratat_din_15_iulie.jpg

 Autoritatea electorala din Turcia decide reluarea alegerilor la Istanbul. Scrutinul era castigat de opozitie
Autoritatea electorala din Turcia decide reluarea alegerilor la Istanbul. Scrutinul era castigat de opozitie
Sursa imaginii: 
Ozan Kose, AFP

Autoritatea electorală din Turcia este condamnată după ce a decis repetarea alegerilor locale la Istanbul, scrutin câștigat în martie de partidul CHP, aflat în Opoziție. Partidul AKP, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a dat vina pe „nereguli și corupție” pentru pierderea primăriei celui mai mare oraș al Turciei.

Învingătorul partidului CHP, Ekrem Imamoglu, a fost declarat câștigător abia în aprilie, însă acum riscă să își piardă fotoliul de primar, la noile alegeri care vor fi organizate pe 7 iulie.

Decizia de a repeta alegerile locale a stârnit un val de proteste în Istanbul. Sute de persoane s-au adunat în mai multe districte ale orașului, luni și au scandat lozinci împotriva guvernului.

De asemenea, Parlamentul European a declarat că repetarea alegerilor din Istanbul ar pune capăt oricărei credibilități a alegerilor democrate din Turcia.

Un reprezentant al partidului AKP a declarat că motivul pentru care alegerile vor fi repetate este legat de faptul că unii oficiali electorali nu erau funcționari publici, iar unele documente care atestă rezultatul alegerilor nu au fost semnate.

Opoziția denunță că reluarea alegerilor este un semn că „este ilegal să câștigi contra partidului AK” și a numit decizia „dictatură pură”. „Un sistem care nu ține cont de voința poporului și ignoră legile nu este nici democratic, nici legitim”, spunea vicepreședintele CHP.

Într-o conferință de presă Ekrem Imamoglu a condamnat autoritatea electorală din Turcia despre care a spus că  a căzut sub influența partidului aflat la guvernare.

La RFI, Ionuț Cojocaru,  lector univ. dr. la Universitatea Europei de Sud – Est Lumina în cadrul Facultăţii de Științe Politice, spune că am putea asista la o destabilizare a societății turce

 
Ionuț Cojocaru, lector univ. dr. la Universitatea Europei de Sud – Est Lumina în cadrul Facultăţii de Științe Politice