Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Ion (USR): OUG de miercuri privind cvorumul la referendum arată disperarea PSD

Deputatul USR Stelian Ion critică la RFI intenția Guvernului Dăncilă de a adopta miercuri o OUG privind cvorumul la referendumul pe justiție din 26 mai. Este un lucru nepermis, declară parlamentarul.

Autoritatea Electorală Permanentă propune o OUG de modificare a legislației electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenți la urne. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți că Executivul va adopta miercuri această OUG.

Stelian Ion consideră că ”este o încercare disperată a celor din PSD de a influența soarta acestui referendum, în sensul în care să compromită șansele validării referendumului, prin această creștere a cvorumului, lucru nepermis, lucru pe care Comisia de la Veneția îl interzice în recomandările sale, în care spune foarte clar că această legislație nu trebuie schimbată într-un interval mai mic de un an înainte de orice tip de scrutin”.

În opinia sa, ”un eventual eșec (al referendumului-n.r.) ar justifica din partea PSD-ului să adopte a doua zi orice lege de amnistie și grațiere pentru fapte de corupție, pentru că PSD-ul se va folosi de acest argument: am fost votați, a fost un referendum, poporul și-a spus punctul de vedere, dacă nu au ieșit la vot înseamnă că au fost de acord cu amnistia și grațierea și în secunda doi, dăm amnistie și grațiere, inclusiv pentru faptele de corupție”.

 
Stelian Ion, despre OUG privind cvorumul la referendumul pe justiție