Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce nu are România o agenție europeană pe teritoriul său?

Cipru, Bulgaria, Slovacia și Letonia și-au depus candidaturile pentru a găzdui în capitalele lor o nouă agenție europeană, înființată pentru a gestiona piața muncii. După eșecul încercării atragerii la București a Agenției Europene a Medicamentului (de la Londra va fi transferată în Olanda), guvernul României nu a mai făcut vreun demers pentru a atrage o asemenea instituție.

De ce? Încearcă un răspuns Mihai Sebe, expert în politici europene: 

Mihai Sebe: Faptul că România nu are încă o agenție europeană pe teritoruiul său ține atât de problematica internă a organizării administrative și a atragerii unei agenții europene, dar și de faptul că suntem un nou stat membru intrat în Uniunea Europeană, nou comparativ cu alte state deja prezente. La sfârsitul zilei, este mai mult o problemă internă legată de capacitatea de agregare a unei oferte convingătoare pentru partenerii europeni și de impunere a voinței în negocierile la nivel european.

Reporter: Însă, se vrea cu adevărat o agenție la București sau toate încercările de până acum au fost exerciții de PR?

M.S: Nu aș spune că au fost exerciții de PR, cât mai degrabă tatonări ale terenului în vederea identificării celei mai bune soluții. Necesitatea de a avea o agenție europeană la București este una care ține, în opinia mea, de însăși buna funcționare a Uniunii Europene și de evitarea discrepanțelor dintre statele membre. A avea o agenție europeană este mai mult decât ceva legat de prestigiul statului, cât mai degrabă, un element de normalitate în interiorul Uniunii Europene prin care să spunem că statele membre sunt egale în drepturi și obligații. Astfel că a avea o agenție europeană este și ar trebui să fie pe viitor preocuparea oricărei administrații publice, indiferent de culoarea politică.

Rep: Concret, ce îți aduce o agenție europenă, fie ea și de plan secund?

M.S: O agenție europeană aduce un plus de vizibilitate pentru statul membru, un plus de venituri mai mult sau mai puțin importante în economia generală a statului. Dar, foarte important este că aduce un nivel sporit de expertiză în acel domeniu și pune statul membru pe agenda domeniului respectiv. O agenție europeană, indifierent de domeniul său de interes, va face ca România să fie un reper pe harta experților din acel domeniu.

Rep: Greșește acum Bucureștiul că nu s-a înscris și în această cursă pentru Autoritatea Europeană a Muncii, alături de Cipru, Bulgaria, Letonia și Slovacia?  

M.S: Nu cunosc orientările strategice în acest domeniu ale actualului guvern. Există posibilitatea ca România să se gândească poate la o altă agenție care nu a fost înființată sau să propună la rândul său înființarea unei agenții. Au existat în trecut câteva discuții privind posibilitatea de a avea o agenție europeană pentru robotică. România poate că va încerca altceva în domeniul inteligenței artificiale. Nu aș putea să vă spun dacă în acest moment decizia de a nu candida este sau nu greșită. Ține mai mult de considerente interne pe care nu le cunosc.

Rep: Criteriile sunt la lumină. Nu sunt atât de greu de atins, răspândire geografică, accesibilitatea amplasamentului și facilități pentru angajați și familiile lor, până la urmă. Însă, există și o doză de subiectivism în luarea unei decizii la nivel european? Până la urmă, tot țări ca Olanda sunt preferate.

M.S: Sunt preferate pentru că au deja infrastructură și expertiză în domeniul relaționării cu funcționarii europeni. Sunt convins că dacă vom prezenta un dosar de candidatură serios și vom reuși să rezolvăm problemele de infrastructură, de conectivitate a aeroportului cu centrul orașului și probleme de îmbunătățire a calității vieții, măsuri care oricum sunt necesare în București, posibilitatea de a face o agenție europeană crește exponențial.