Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodor Meleșcanu propune oficial rechemarea ambasadorului George Maior

teodor_melescanu_rechemare_ambasador_george_maior_sua_files.jpg

Teodor Meleșcanu (d) cere rechemarea lui George Maior (m) (Sursa foto: Facebook/Ambasada României în SUA)
Teodor Meleșcanu (d) cere rechemarea lui George Maior (m) (Sursa foto: Facebook/Ambasada României în SUA)

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat miercuri că a transmis către Președinție cererea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Teodor Meleșcanu spune la Antena 3 că propune rechemarea lui George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington: ”Comisia de politică externă a Senatului a solicitat MAE să facă o analiză referitoare la domnul ambasador Maior. În urma acestei solicitări, am făcut analiza respectivă și am trimis și la Președinție propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior și numirea unui nou ambasador la Washington”.

”Analiza noastră s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de domnul Maior”, declară Teodor Meleșcanu.

Rechemarea unui ambasador poate fi făcută numai de către președintele țării.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informații în perioada în care a condus această instituție, dar și cu privire la relația pe care o avea cu Horia Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Integritate și cum a influențat prin SRI dosarele pe integritate, potrivit Mediafax.

Raportul comisiei arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

Concret, George Maior ar fi folosit instituția și relația cu ANI, pentru a-și crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea președinte.