Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dialog Iohannis–Juncker la întâlnirea cu tinerii europeni

orosz.jpg

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Klaus Iohannis, față în față cu tinerii europeni, la Sibiu
Sursa imaginii: 
RFI

Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker au participat, astăzi, la Sibiu la o întâlnire la care au fost prezenți 300 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene. În cadrul dezbaterii, preşedintele Iohannis a spus  că nu e mulţumit de anumite lucruri din UE. În replică, Jean-Claude Juncker a declarat că nici el nu e mulţumit de ce se întâmplă în România.

„Asta e ceva pe care ar trebui să o luăm ca o pe provocare imensă. Deja locuim în lumea digitală și nu suntem pregătiți. Vorbiți despre ceva ce va veni, 5G, următoarea generație de comunicații. Telefonul tău va comunica cu mașina ta, cu mașina de spălat... Faceți ceva să înțelegeți asta pentru că asta se întâmplă. Vorbeam de smartphone-uri că în trecut nu ne imaginam că se poate. Avem informații care acum 10 ani erau greu de descifrat și de specialiști. Comisia a emis mai multe legi și lucrăm în continuare la asta dar personal nu sunt mulțumit de ce se întâmplă în Uniunea Europeană.”, a spus președintele Klaus Iohannis.

 

Ascultă aici corespondența din Sibiu de la Andreea Orosz: 

În replică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a spus că nici el nu e mulțumit de anumite lucruri care se întâmplă în România.

"Președintele a spus că nu e mulțumit. Nici eu nu sunt mulțumit de tot ce se întâmplă în România", a fost replica lui Juncker. Președintele României, Klaus Iohannis, i-a răspuns, râzând: „Înseamnă că suntem doi”.

 

Totodată, când Klaus Iohannis a criticat Comisia pentru faptul că populația europeană e tot mai îmbătrânită și nu sunt luate măsuri, Juncker i-a spus că "instituția europeană nu e responsabilă de libidoul continentului", ci fiecare guvern trebuie să ia propriile măsuri.

" După ce l-am ascultat nu înțeleg de ce a spus că nu voi fi fericit că spune asta. Sunt foarte fericit pentru că mi-ai dat oportunitatea să spun că șomajul nu a fost mai scăzut că în mandatul meu. Da, faptul că avem o societate îmbătrânita e o problema. Europenii sunt cei mai îmbătrâniți de pe glob dar CE nu poate să acționeze aici, ci statele membre trebuie să ia măsuri. CE nu poate controla libidoul pe continent", a spus președintele Comisiei Europene.

 

Dezbaterea din această seară a încheiat lucrările unui forum dedicat tinerilor din Uniunea Europeană - "Să modelăm viitorul Europei împreună!", organizat la Sibiu de Comisia Europeană.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele României, Klaus Iohannis, participă, la Sibiu, la dezbaterea „Dialogul cetățenesc”, eveniment organizat de către Comisia Europeană, în contextul Summit-ului care va avea loc, joi, la Sibiu.