Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sibiu: solidaritatea europeană și schimbările climatice pe agenda summitului

sibiu.jpg

Liderii europeni au semnat declaratia de la Sibiu-
Liderii europeni au semnat declaratia de la Sibiu-
Sursa imaginii: 
RFI România

Astăzi începe summitul informal al șefilor de state și de guverne din Uniunea Europeană de la Sibiu, un moment care încununează președinția română a Consiliului Uniunii și care prefațează alegerile europene de la 26 mai.

Totul este pregătit deja pentru marele eveniment, covorul roșu care duce către intrarea principală în Primăria Sibiu e pregătit.

Pe aici, liderii vor intra înainte de prânz pentru poza de familie și strângerile de mâini, apoi vor trece vis-a vis, la muzeul Bruckental, pentru dejunul oficial, după care discuțiile vor continua la Primărie. Spre seară așteptăm primele conferințe de presă și declarații oficiale.

Iar în Piața Mare din Sibiu, seara se va încheia cu un spectacol de muzică folclorică și muzică pop. Scena este deja montată și se așteaptă pentru aceasta finalul summitului.

Desigur, măsurile de securitate sunt excepționale, orașul pare puțin populat în aceste zile, școlile și universitățile nu funcționează, așa că mulți locuitori au plecat pentru câteva zile din oraș. Există însă turiști, poate mai puțin numeroși decât de obicei, dar există - și ei se pot plimba pe trasee din centrul istoric, demarcate prin gardurile de securitate.

Evenimentul a fost precedat, după cum ne amintim, de nemulțumirile exprimate de premierul Viorica Dăncilă, pe motiv că nu a fost invitată la summit. Și, ceea ce se poate constata acum, este absența membrilor guvernului Dăncilă de la discuțiile din marja summitului, poate tot ca o formă de exprimare a nemulțumirii .

O prezență neașteptată este însă cea a vicepreședintelui Comissiei Europene, Frans Timmermans, candidat al socialiștilor europeni pentru șefia Comisiei în cadrul apropiatelor alegeri.

Timmermans nu fusese inclus în programul evenimentului, dar el a sosit ieri seara la Sibiu, pentru câteva întâlniri tete a tete și, după alte scurte întrevederi în această dimineață, va pleca înapoi spre țara sa, Olanda.

 

Ce așteptăm de la acest summit?

Întâlnirea fusese prevăzută să dea linia viitoarei Uniuni Europene, după plecarea Marii Britanii, despre care se credea că va avea loc la 29 martie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat și Brexitul încă rămâne în ceață, summitul devine mai degrabă un prilej de reafirmare a unității celor 27 rămași, după cum transpare din proiectul Declarației de la Sibiu a șefilor de state și de guverne din Uniunea Europeană. Un document care lansează o serie de promisiuni ale liderilor pentru cetățeni Uniunii.

”Vom apăra o singură Europă – de la est la vest, de la nord la sud pentru că nu există loc pentru diviziuni care să acționeze împotriva interesului nostru colectiv”.

”Vom fi uniți, ne vom arăta reciproc solidaritate în momente de nevoie și vom sta mereu împreună, arătând că putem și că vom vorbi cu o singură voce”.

”Vom continua să păzim modul nostru de viață, democrația și domnia legii și să păstrăm valorile și principiile noastre comune”.

Dar și  ”Europa să fie mare pe marile probleme, și mică pe cele mici” - o promisiune că Europa va fi prezentă exact acolo unde este cu adevărat nevoie de ea și nu se va implica în domenii care țin de autorități naționale sau locale.

De asemenea, problemele schimbărilor climatice par să die în centrul atenției liderilor.

Opt state membre au lăsat să circule un document înainte de summit, în care cer ca Uniunea să se angajeze să stopeze emisiile de carbon până în 2050 și să aloce 25% din bugetul Uniunii pentru proiecte împotriva schimbărilor climatice. Documentul este semnat de Franța, Belgia, Spania, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Suedia.

El mai spune că trebuie integrată de urgență piața de energie, fragmentată în acest moment și văzută drept cheia securității energetice în orice regiune”, după cum se scrie în documentul citat de Forbes.

De altfel, președintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni, după o întâlnire la Paris cu premierul olandez Mark Rutte, decizia de a acționa mai decis pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cu ocazia Zilei Europei, președintele Klaus Iohannis și alți 20 de șefi de stat din Uniunea Europeană au semnat ”Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019.

Apelul menționează că ”Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată” și că, la alegerile din 2019, cetățenii europeni sunt cei care decid calea pe care Uniunea Europeană o va urma”.

Apelul este semnat de șefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Finlanda.