Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


21 de șefi de stat din UE cheamă cetățenii la vot: „Europa e cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată“

alt_pe.jpg

Șefii de stat din 21 de țări membre ale UE au semnat o declarație comună prin care cheamă cetățenii europeni la vot la alegerile pentru Parlamentul European.
Șefii de stat din 21 de țări membre ale UE au semnat o declarație comună prin care cheamă cetățenii europeni la vot la alegerile pentru Parlamentul European.
Image source: 
Pixabay

Șefii de stat din 21 de țări membre ale UE au semnat o declarație comună prin care cheamă cetățenii europeni la vot la alegerile pentru PE. Aceștia afirmă că este necesară implicarea activă a tuturor pentru promovarea unei "Europe pașnice și integrate". 

„Europa e cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată“ se arată în declarația comună prin care șefii de stat din UE îi îndeamnă pe europeni să participe la alegerile europene de la sfârșitul lunii mai.

Cei 21 de lideri semnatari atrag atenția că  „naţionalismul feroce şi alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a două războaie mondiale. Și că nu putem şi nu ar trebui să considerăm că pacea şi libertatea, prosperitatea şi bunăstarea sunt garantate“.

 Şefii de stat susţin că UE se confruntă cu "provocări profunde", printre care reversul uneia sau mai multor etape de integrare precum libertatea de mişcare sau desfiinţarea instituţiilor comune. "Pentru prima dată, un stat membru intenţionează să părăsească Uniunea. În acelaşi timp, alţii cer mai multă integrare în Uniunea Europeană sau în Zona Euro, sau o Europă cu mai multe viteze. Viziunile diferă în rândul cetăţenilor şi al guvernelor statelor membre. Cu toate acestea, cu toţii dorim ca Europa să continue ca o Uniune".

În acest context, scriu liderii europeni,  alegerile europene din această primăvară au o importanţă deosebită. „Dumneavoastră, cetăţenii, sunteţi cei care decideţi calea pe care Uniunea Europeană o va urma“. De aceea, şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, îi cheamă pe toţi cetăţenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2019".

„Viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot“, precizează cei 21 de lideri semnatari în apelul comun.

În perioada 23-26 mai 2019, europenii vor vota componența noului Parlament European. În urma scrutinului vor rezulta cei 751 eurodeputați care ne vor reprezenta la nivelul UE până în 2024.

România va avea 32 de mandate în viitorul Parlament European.

378