Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prezentator BBC demis pentru mesaj rasist despre bebelușul regal

danny_baker.jpg

Danny Baker
Danny Baker și-a cerut scuze, dar a criticat demiterea sa
Sursa imaginii: 
Sky News

BBC l-a concediat pe prezentatorul de radio Danny Baker ca urmare a unei postări considerate rasiste cu referire la nou născutul fiu al Prințului Harry și a soției sale, Meghan. Baker și-a cerut scuze, dar a criticat demiterea sa.

Într-un comunicat publicat de BBC se spune: "Aceasta este o serioasă eroare de judecată. Postarea contravine valorilor pe care noi ca post dorim să le reprezentăm. Danny este un jurnalist strălucit, dar nu va mai prezenta programul său săptămânal pe undele noastre".

Baker, care prezenta programul pe BBC Radio 5, a postat pe Twitter o fotografie a unui cuplu cu un cimpanzeu de mână cu comentariul "Bebelușul Regal părăsește spitalul".

Postarea, ștearsă între timp de Baker, a fost considerată de BBC o insultă rasistă la adresa cuplului regal, dat fiind faptul că mama lui Meghan este de culoare. 

Baker și-a cerut scuze pentru postare pe care a numit-o "o glumă negândită. Intenția a fost o glumă despre Familia Regală contra animale de circ în costume elegante, dar a fost interpretată ca fiind despre maimuțe și rasă și de aceea pe bună dreptate a fost ștearsă".

Dar după aceste scuze, Baker a revenit cu critici la adresa demiterii sale pe care a caracterizat-o drept "o demonstrație de falsă seriozitate pompoasă". 

"Sunt enervant de exuberant și dacă ești acuzat de genul acesta de rasism grotesc și de fapt nu ești, nu-ți frângi brațele. Neavenit, negândit și stupid, dar rasist? Nu, sunt conștient cât de delicată poate fi o astfel de imagistică", a declarat Baker jurnaliștilor.

Personaj controversat

În vârstă de 61 de ani, Baker este unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de radio și televiziune, DJ, scenarist și realizator de documentare, premiat de nenumărate ori pentru realizările sale jurnalistice. 

Bebelușul regal cu părinții, străbunicii paterni și bunica maternă
Bebelușul regal cu părinții, străbunicii paterni - Regina Elisabeta și Prințul Filip - și bunica maternă, Doria Ragland
Sursa imaginii: 
PA

El este însă cunoscut pentru pozițiile sale publice controversate. Este a doua oară când este demis de BBC și a treia oară când părăsește corporația.

În 1997 BBC l-a concediat ca urmare a unui îndemn către suporteri al lui Baker "să facă viața un iad" pentru un arbitru de fotbal care acordase un penalty discutabil într-un meci din Cupa Angliei. 

Fiul lui Harry - nepotul Reginei Elisabeta a II-a - și al lui Meghan se numește Archie Harrisson Mountbatten-Windsor și este al optulea strănepot al suveranei care luna trecută a împlinit 93 de ani și se află pe tron din 1952.

Harry este fiul prințului moștenitor Charles și este al șaselea în succesiunea la tron, după tatăl său, fratele său William și cei trei copii ai acestuia. 

Mama lui Meghan, Doria Ragland, este cetățean american.