Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declarația de la Sibiu. Cele 10 angajamente ale liderilor UE

presidency.ro_.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Șefii de stat și guverne din statele membre UE au adoptat Declarația de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Declarația, care conține zece angajamente, reiterează principiile unei singure Europe, unității și protejării democrației și a statului de drept. 

„Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială”, potrivit documentului.

„Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene”, mai arată liderii UE, în Declarația de la Sibiu.

“ Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp”, se mai arată în documentul mai sus citat.

Întrebat, înaintea Summitului, dacă a redactat sau a scris cu pixul pe hârtie pe Declarația de la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a declarat „Am contribuit un pic la Declarația de la Sibiu”.

Documentul poate fi citit integral aici:

https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2019/05/09/the-sibiu-declaration/