Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Summitul de la Sibiu, important pentru viitorul UE

macron.jpg

Sursa imaginii: 
Eduard Vasilică/RFI România

“Summitul Uniunii Europene de la Sibiu este foarte important pentru viitorul Europei”, a fost mesajul transmis de liderul Franței, Emmanuel Macron, care a avertizat că scrutinul europarlamentar este esenţial pentru stabilirea direcţiilor, în contextul riscului revenirii la naţionalism.

"Aş rezuma totul la câteva subiecte majore; reuniunea este importantă, din punctul meu de vedere, pentru că s-a discutat despre gestionarea crizelor, lucru important în prezent în contextul Brexit, apoi pentru că reuniunea intervine cu 15 zile înaintea alegerilor din întreaga Europă, când oamenii vor exprima opţiuni. Sigur că sunt nuanţe în funcţie de listele fiecărei ţări; sunt proiecte pe care vrem să le construim în Europa, prin reformarea şi îmbunătăţirea Europei. Există şi proiecte în sensul destructurării, în sensul revenirii la naţionalism. Deci, alegerile reprezintă o etapă absolut esenţială pentru a defini proiectele de viitor. Dacă vor câştiga cei care vor diminuarea integrării europene, dacă mâine în Parlamentul European nu va fi posibilă o majoritate fără formaţiunile naţionaliste sau extremiste, este clar că vom avea mai puţină Europa, iar reducerea integrării europene va fi o vulnerabilitate",a declarat Emmanuel Macron după reuniunea de la Sibiu. 

"Am avut această reuniune în formatul de 27, de Ziua Europei, reuniune care a fost importantă pentru evocarea temelor viitoare; au fost abordate teme referitoare de strategiile în materie de politică externă, dar şi teme interne, mai precis despre viitorul Europei", a mai spus liderul Franţei.

Potrivit acestuia, reuniunea de azi  a permis fixarea jaloanelor agendei europene pentru următorii cinci ani. “ Am avut o dezbatere îndelungată pe aceste subiecte, dar vreau să evidenţiez trei priorităţi. (...) Pot spune că există un consens ca măsurile în domeniul climei să facă parte din viitoarea strategie a Europei. (...) Avem nevoie de dublarea eforturilor pentru protejarea climei. (...) Ambiţiile climatice trebuie să facă parte din priorităţile Comisiei Europene şi Parlamentului UE. (...) Apoi, avem politicile de securitate, de apărare şi de vecinătate; după cum am discutat astăzi, acestea trebuie să facă parte din viziunea noastră asupra viitorului. (...) A treia axă pentru următorii ani se referă la reconfigurarea modelului economic şi social al dezvoltării europene", a conchis Emmanuel Macron.