Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis a sesizat CCR pe modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală

 

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, astăzi, Curtea Constituțională în legătură cu modificările făcute de către Parlament la Codul penal și Codul de procedură penală.

„Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost transmisă de către Parlament Președintelui României în vederea promulgării la data de 2.05.2019. Această lege a fost supusă controlului anterior de constituționalitate, prin Decizia nr. 633/2018 Curtea Constituțională constatând neconstituționalitatea unora dintre dispozițiile sale”, precizează obiecția de neconstituționalitate formulată de Iohannis la CCR, se arată în comunicatul  Administrație Prezidențiale.

Șeful statului argumentează că a fost din nou încălcată Legea fundamentală prin modificările aduse de către Parlament, precum și principiul bicameralismului.Totodată, în procedura de punere în acord a legii, legiuitorul a încălcat și principiul bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) și art. 75 din Constituție, precum și depășirea limitelor fixate prin Decizia nr. 633/2018”, completează președintele României.
Șeful statului argumentează că Parlamentul a eliminat articole din Codul de procedură penală, însă fără a introduce normele la care făcuse referire CCR, în decizia de neconstituționalitate. Iohannis mai spune că Parlamentul a eliminat complet și articolul 220 din Codul de procedură penală, contrar unei decizii anterioare a CCR.

Textul integral al sesizării președintelui poate fi consultat aici:

https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/sesizare-de-neconstitutionalitate-asupra-legii-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-286-2009-privind-codul-penal-precum-si-a-legii-nr-78-2000-pentru-prevenirea-descoperirea-si-sanctionarea-faptelor-de-coruptie1557489041