Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: A început exercițiul militar European Spartan

spartan.jpg

Image source: 
Facebook / CER SENIN - Revista Forţelor Aeriene

Exercițiul „European Spartan” a început ieri sub Președinția Română a Consiliului UE. Exerciţiul este organizat anual, în cadrul iniţiativei Flota Europeană de Transport Aerian, din care România face parte.

Participă atât state UE cât și non-UE care deţin aeronave de transport tip C-27 Spartan (Italia, Lituania, Bulgaria, Slovacia, Grecia, SUA, Australia, Peru), precum şi observatori. Exerciţiul militar European Spartan 2019 are caracter de unicitate în cadrul programului EATF, fiind destinat antrenării în comun a utilizatorilor de aeronave militare C-27J Spartan în scopul dezvoltării interoperabilităţii în ceea ce privește operarea tactică și mentenanța.

Aeronava C-27J SPARTAN este destinată să execute misiuni tactice, în operaţii de menţinere a păcii şi umanitare, asigurând transportul aerian direct în teatrul de război, ziua şi noaptea.

Avionul este capabil să transporte forţe, echipamente, vehicule, artilerie uşoară, diferite echipamente şi materiale şi să asigure desantarea/debarcarea forţelor, materialelor şi echipamentelor. Poate opera perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiţii climatice severe.

Exercițiul se desfășoară după un scenariu complex, care presupune exersarea și consolidarea tehnicilor pentru executarea misiunilor de zbor, aterizarea pe piste neamenajate și pe distanțe scurte, parașutarea de personal și materiale, cooperarea cu aeronave de luptă, coordonarea acțiunilor aeriene cu cele ale forțelor terestre, evacuare medicală, urmărind, totodată, și exersarea procedurilor de executare a mentenanței aeronavelor în echipe multinaționale.

 

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a organizat ieri Consiliul Afaceri Externe la care au participat miniștrii de externe din statele Uniunii. 

Pe agenda discuțiilor a fost inclusă situația din Venezuela, precum și cea din Libia. La reuniune a participat Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, Ghassan Salamé. Discuția despre Libia s-a concentrat asupra evoluțiilor recente din această țară și asupra măsurilor posibile pe care UE ar putea să le ia pentru a evita o escaladare și mai mare a conflictului.

Oficialii europeni au avut apoi un schimb de opinii cu privire la regiunea Sahel. Astăzi, miniștrii afacerilor externe și ai apărării din UE vor avea o sesiune cu omologii lor din țările din grupul G5 Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger). Se preconizează adoptarea de către Consiliu a unor concluzii privind această refiune.

 

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 14 mai 2019