Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Pop (PSD): Klaus Iohannis i-a dictat lui Frans Timmermans ce să scrie

Liviu Pop an scolar elevi clasa.jpg

Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)
Liviu Pop critică Guvernul Orban, pentru ”haosul” legat de începerea școlii (Sursa foto: Facebook/Liviu Pop)

”Dacă oficialii europeni mor de grija românilor și de acest Cod Penal, să ia măsurile din Codul Penal din România și să le aplice în unele state membre”, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop. El comentează scrisoarea trimisă autorităților române de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care avertizează cu un mecanism mai dur decât MCV, dacă modificările aduse Codurilor Penale intră în vigoare.

Liviu Pop consideră că ”toate acuzațiile ori insinuările făcute de Timmermans în acea scrisoare sunt fără temei. Nu există nici un risc asupra statului de drept. Dimpotrivă, odată cu noile legi ale justiției, făcute pe baza propunerilor experților, implicit a celor din CSM, nu facem altceva decât să consolidăm independența judecătorilor”.

Întrebat ce ar trebui să facă autoritățile române, după primirea scrisorii lui Frans Timmermans, senatorul PSD a răspuns: ”Nu ar trebui să facă absolut nimic autoritățile române. Domnul Timmermans ar trebui să-și nuanțeze discursul, să ne spună dacă mecanismul din România îl aplică și în țara domniei sale, să ne spună dacă știa atunci, în 2016, când era vicepreședinte, că domnul Cioloș a emis o Ordonanță de modificare a Codurilor Penale peste noapte și în același timp, să lase demagogia și dubla măsură pe care încearcă să o aplice României”.

 

”Timmermans, în cârdășie cu Iohannis”

 

Liviu Pop spune că ”este o cârdășie cu domnul Iohannis, i-a dictat domnul Iohannis ce să scrie. Evident, că această cârdășie nu face altceva decât să aducă încă o dată în prim plan această dublă măsură, în care nu se dorește ca adevărul sau principiile să conteze, ci doar interesul pur electoral, disperarea domnului Iohannis pentru un al doilea mandat îl duce în zona aceasta a penibilului, până la urmă, pe domnul Timmermans”.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis le-a ”dictat” ce să scrie și asociațiilor de magistrați și experților Comisiei de la Veneția, care au criticat modificările din justiție, senatorul PSD a răspuns: ”Politica penală a unui stat o face statul. Dacă dânșii mor de grija românilor și de acest Cod Penal, care a fost modificat în conformitate cu deciziile CCR, să ia măsurile din Codul Penal din România și să le aplice în unele state membre”.

 
Liviu Pop, despre criticile lui Frans Timmermans