Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viorica Dăncilă critică scrisoarea lui Frans Timmermans

Viorica Dancila raspunde Frans Timmermans.jpg

Viorica Dăncilă, aici într-o vizită în Dâmbovița (Sursa foto: gov.ro)
Viorica Dăncilă, aici într-o vizită în Dâmbovița (Sursa foto: gov.ro)

Gestul prim-vicepreședintelui Comisiei Europene a fost nepotrivit, declară premierul Viorica Dăncilă. Ea comentează scrisoarea trimisă autorităților române de Frans Timmermans, care avertizează cu un mecanism mai dur decât MCV, dacă modificările aduse Codurilor Penale intră în vigoare.

Viorica Dăncilă critică scrisoarea lui Frans Timmermans: ”Nu am răspuns încă domnului Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. Este pentru prima dată, în nouă ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar, am văzut multe comisii europene, dar niciodată... Mie mi se pare că acum se acționează politic și în momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri să trimiți o astfel de scrisoare Guvernului României mi se pare nepotrivit”.

Ea spune că Executivul nu a luat nici o decizie pe justiție: ”Nu se poate imputa Guvernului României că a luat o decizie legată de ce se reproșează în scrisoare. Al doilea lucru, Parlamentul României este Legislativul, este ales prin votul cetățenilor. Este dreptul Parlamentului României să legifereze și asta a făcut, iar ca să ceri Guvernului să vină să intervină pe legi pe care le-a dat Parlamentul nu se poate, pentru că știm că trebuie să avem separarea puterilor în stat. Faptul că vine cu acea amenințare cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos și ridicarea MCV, dar în scrisoare mai vorbește domnul prim-vicepreședinte despre un mecanism care să se aplice României. Eu cred că despre acest mecanism am mai avut discuții în cadrul Parlamentului European, pentru toate statele membre, pe criterii precise, pe criterii corecte, care să se aplice tuturor statelor. Tocmai vorbeam de dublu-standard și vedem că acesta se încearcă să se aplice din nou României”.

Viorica Dăncilă precizează că îi va răspunde lui Frans Timmermans, căruia îi va cere un tratament corect pentru România și români.