Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Conferința Rectorilor și Forumului Studenților UE la București

eu.jpg

Image source: 
Facebook / European Parliament

Bucureștiul a găzduit, în perioada 11 – 14 mai 2019, a 7-a ediție a Conferinței Rectorilor  și Forumului Studenților, eveniment organizat de Fundația Asia-Europa Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Ministerul Educației Naționale, sub egida Președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. 

Pe agendă au fost incluse sesiuni de dezbateri ce vizează contribuția instituțiilor de învățământ superior la implementarea obiectivelor Agendei Europa 2030.

Grupurile de lucru ale studenților și rectorilor au discutat pe tema impactului Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asupra guvernanței universitare, relevanței sociale a universităților și internaționalizării învățământului superior.

„Reîntoarcerea la Europa”, prin revoluțiile care au restaurat suveranitatea și valorile democratice, a dus la convergența a două evoluții paralele și complementare: triumful democrației liberale și lungul proces de schimbări structurale care au avut loc pe calea aderării României la UE și NATO”. Iată un fragment din declarația ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în deschiderea conferinței 30 Years on: Lessons from the Past, Challenges of the Present, Inspiration for the Future ” – „Lecții din trecut, provocări pentru present, inspirație pentru viitor”.

Reuniunea a fost organizată de  Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Aspen Institute Romania, European Endowment for Democracy și German Marshall Fund, sub Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene.

În intervenția sa, ministrul afacerilor europene a făcut referire la marcarea, în 2019, a 30 de ani de la momentul 1989, care a creat premisele revenirii Europei Centrale și de Est la principiile care au stat la baza integrării timpurii a Europei Occidentale: valori comune, drepturi și libertăți fundamentale, cooperare multilaterală între statele membre, unitate în diversitate, standarde economice și sociale înalte. Ministrul George Ciamba a subliniat necesitatea continuării eforturilor la nivel european în vederea atingerii convergenței economice și sociale, precum și a depășirii decalajelor de dezvoltare între statele membre, în beneficiul cetățenilor din întreaga Uniune.

„Aceasta este singura modalitate de a construi o Uniune mai puternică și mai coezivă, care să nu lase în urmă niciun stat membru. Dacă nu respectăm această „lecție de convergență”, riscăm să punem în pericol principalul factor care a permis progresul construcției europene: unitatea dintre membrii săi, în jurul valorilor și obiectivelor comune”, a subliniat oficialul român.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 16 mai 2019