Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emil Hurezeanu, mesaj catre populiști: Liderii europeni sunt prietenii noștri

hurezeanu.png

Sursa imaginii: 
RFI România

”Noi am primit 45 de miliarde de euro din 2007 până astăzi de la Uniunea Europeană. Și am contribuit cu 15 miliarde...”, a ținut să reamintească ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, în cadrul ediției speciale a emisiunii Decriptaj, realizată la Sibiu, cu ocazia Summitului șefilor de state și de guverne UE.

 

 

”Din Bucovina și până la Caracal și de la Vama Veche până la Episcopia Bihorului noi trebuie să înțelegem că n-a existat în istoria României nicio organizație,  nicio instituție, niciun prieten, niciun binefăcător care să ne dea 30 de miliarde de euro în 11 ani, în mod net.

Puteam să luăm mai mult, asta e altceva, dar pentru aceste 30 de miliarde, le spun celor care se bucură acum de salariul mărit sau de asistența socială, în numele cărora sunt gata să perpetueze orice stare de stagnare, pentru aceste 30 de miliarde care pot să crească, pentru asta suntem datori față de Europa!

Suntem datori să-i ascultăm pe liderii europeni. Și noi avem lideri europeni, și noi suntem cetățeni europeni, trebuie să ne gândim la proiectele care centralizează, unesc, și nu e vorba de centralizare în sens federal. Când aud prostia aceasta, că suntem o națiune diminuată dacă Europa devine mai puternică... Au devenit Germania sau Franța mai dimunuate pentru că au creat Uniunea Europeană? Cu Marea Britanie e o altă poveste....

Nu putem ocoli asta. Nu ne place Soros, nu ne place Merkel, nu ne place Junker pentru că are probleme cu șira spinării ( la propriu) - a stat 3 săptămâni în comă acum 30 de ani iar apoi muncește 20 de ore pe zi. Dar el devine alcoolic în viziuni antieuropene de rutină, anecdotice ...

Domnilor, 30 de miliarde înseamnă acești ani și aceste instituții europene – în folosul nostru. N-au apărut autostrăzile, dar drumuri comunale sunt destul de multe, s-au făcut canalizări, s-au electrificat sate. Iar 4,5 milioane de români, prea mulți, sunt afară și lucrează și își întrețin familiile. Și asta pentru că există Europa, care este și cel mai important investitor strategic în România, pe lângă cele 30 de miliarde!

Care este valoarea? Când câștigi alegerile și ai majoritatea parlamentară nu poți să decizi totul. Nu poți să decizi împotriva celorlaltor puteri ale statului, împotriva justiției de exemplu. Majoritatea parlamentară este foarte importantă. Îți dă dreptul să modifici Constituția, să regionalizezi țara, să o faci mai eficientă, să adopți legi bune, dar nu să interferezi abuziv împotriva celorlaltor puteri din stat. Care după câte știu eu sunt cel puțin 4: una e justiția, judecătorii, procurorii, avocații, - majoritatea parlamentară să-i lase în pace! Presa: să o lase în pace! Să conlucreze, să intre într-un concurs de tensiuni constructive cu aceste puteri, nu să spună cel care are majoritatea că are dreptul la decizie absolută. Asta e o valoare care va trebui practicată așa cum ne spune Uniunea Europeană. Ea nu e împotriva noastră, ci în favoarea noastră(...)

E normal să vină social democrații europeni și să nu se întâlnească cu social democrații noștri? E normal să ne purtăm unii cu alții ca și cum am fi dușmani? Și asta când alții care mai demult ne-au fost poate dușmani, vin acum la Sibiu ca prieteni. Trăim cea mai bună perioadă din istoria noastră, suntem în UE, în Nato, e normal să ne batem joc de ea? Să ne certăm între noi, să practicăm războiul ăsta intern fără niciun fel de rațiune?”

(Fragmente din emisiunea ”Decriptaj”, realizată de Ovidiu Nahoi, la 9 mai 2019, cu ocazia summitului de la Sibiu)

Inregistrarea integrală: