Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Prună, despre UBER: Amenzile scot de pe piață un serviciu care-i servește consumatorului

Raluca Pruna CCR zero.jpg

Raluca Prună, critică la adresa CCR (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)
Raluca Prună, critică la adresa CCR (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)

OUG care modifică legea taximetriei este populistă, iar consumatorul trebuie să aibă la dispoziție toate serviciile care pot fi oferite de piața internă, declară la RFI fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună.

Fostul ministru al Justiției precizează în contextul scandalului UBER că ”România nu face excepție. Au fost rezistențe și în alte state membre. Reamintesc că un sindicat al taximetriștilor din Barcelona a mers chiar la Curtea de Justiție a UE și a reușit să obțină o hotărâre, care spune că UBER-ul sigur este o modalitate de sharing economy, o modalitate de a-ți pune un bun la dispoziția celuilalt și de a face un profit din asta, dar Curtea a spus că de fapt vorbim de un serviciu de transport de persoane. Deci a existat o rezistență în toate statele membre”.

Raluca Prună atrage atenția că ”în România, s-a dat o OUG, UBER nu exista sau asemenea servicii nu apăruseră cu o zi înainte, astfel încât să se justifice urgența, iată și aici un exemplu de acțiune guvernamentală nejustificată și după aceea, aceste amenzi nu fac decât să scoată de pe piață un serviciu care de fapt profită consumatorului. Cred că și statul român, ca și altele înaintea lui, trebuie să înțeleagă, consumatorul european, românii în speță trebuie să aibă la dispoziție toate serviciile care pot fi oferite de piața internă (...). Ar fi fost foarte bine ca Guvernul să discute și nu să adopte în forță o OUG, care nu face decât să fie, în opinia mea, o modalitate de recentrare către noi înșine și o modalitate populistă, care face parte din logica guvernamentală: noi reușim singuri, n-avem nevoie de ceilalți, toți străinii, toate ideile lor nu fac decât să ne oprească pe noi dintr-o dezvoltare autonomă și în izolare față de restul lumii. Asta este o aberație și o utopie”.