Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Kurz exclude continuarea cooperării cu vicecancelarul Strache după publicarea unor înregistrări compromițătoare

strache.jpg

Vicecancelarul Heinz-Christian Strache - liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), REUTERS/Leonhard Foeger

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a exclus continuarea cooperării cu vicecancelarul Heinz-Christian Strache - liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ - după ce Strache a fost surprins cu o cameră ascunsă promiţându-i unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, transmite dpa, care citează surse din cadrul coaliţiei.

UPDATE: Vicecancelarul Heinz-Christian Strache - liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe) și-a anunțat sâmbătă demisia din funcția de vicecancelar. 

Agenţia dpa comentează că nu este clar dacă decizia va duce la ruperea coaliţiei de guvernământ sau va atrage după sine doar demisia lui Strache din funcţia de vicecancelar.

Scandalul a izbucnit vineri seara, când în presă a apărut o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia.

După dezvăluirile făcute de presa germană, principalele partide de opoziţie au cerut demisia numărului doi al guvenului condus de Sebastian Kurz, liderul partidului conservator care, de la sfârşitul lui 2017, guvernează împreună cu extrema dreaptă.

Strache a admis în faţa jurnaliştilor că întâlnirea a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil.

El a invocat "marea cantitate de alcool consumată" în seara respectivă şi "importanta barieră de limbă" între el şi interlocutoarea sa.


Partidul Socialist (SPOe) a cerut demisia vicecancelarului, calificând faptele sale ca fiind "cel mai mare scandal" din ultimii 50 de ani. Partidul liberal NEOS a reluat acest apel, apreciind că noi alegeri legislative sunt "inevitabile".Scandalul, declanşat cu zece zile înainte de europarlamentare, a izbucnit într-un context tensionat pentru coaliţia la putere în Austria, lui Sebastian Kurz reproşându-i-se alianţa sa cu un partid frecvent implicat în derapaje extremiste.