Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vicecancelarul Heinz-Christian Strache demisionează după publicarea unor înregistrări compromițătoare

austria_strache.jpg

Foto Attila Kisbenedek, AFP |

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache - liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ – a anunțat sâmbătă că demisionează  în urma publicării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit agențiile de presă internaționale. 

 

El a anunțat că renunță și la conducerea Partidul Libertăţii (FPOe), formațiune de extremă dreapta.

"I-am prezentat cancelarului Sebastian Kurz demisia mea din funcţia de vicecancelar şi el a acceptat-o", a anunţat Strache, în vârstă de 49 de ani, într-o conferinţă de presă la Viena. Strache se afla la guvernare alături de cancelarul conservator Sebastian Kurz din decembrie 2017. 
Politicianul austriac a recunoscut că a făcut o greşeală şi a menţionat că a decis să renunţe la postul de vicecancelar pentru a evita căderea guvernului format din partidul său şi Partidul Popular al lui Kurz.  Strache a mai anunţat că va fi înlocuit de ministrul transporturilor, Norbert Hofer.
Scandalul a izbucnit vineri seara, când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia.