Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria: Cancelarul Sebastian Kurz propune alegeri anticipate

kurz.jpg

Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Sursa imaginii: 
Helmut Fohringer/APA/AFP

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate și că va încheia coaliția cu Partidul Libertății, vizat de un scandal de corupție, relatează Reuters.

„Destul este destul”, a declarat Sebastian Kurz în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, cancelarul austraic a menționat mai multe scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertății, care nu au dus însă la destrămarea coaliției de guvernare.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice.

Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a declarat sâmbătă că alegerile anticipate sunt un lucru necesar, după demisia vicecancelarului. Alexander Van der Bellen și Sebastian Kurz au transmis că vor discuta situația duminică.

De asemenea, și liderul Partidului Social Democrat din Austria (de opoziție), Pamela Rendi-Wagner, a transmis că nu se opune organizării de alegeri anticipate.

Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donații pentru formațiunea politică de extremă-dreapta Partidul Libertății. Funcția de vicecancelar va fi preluată de actualul ministru al Transporturilor, Norbert Hofer.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliției de guvernare. Filmarea a fost publicată vineri într-un raport elaborat de publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.