Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


General britanic de origine română criticat de SUA cu privire la Iran

chris-ghika.jpg

Generalul Christopher Ghika
Generalul Christopher Ghika este descendent dintr-o familie princiară românească
Image source: 
https://www.washingtonexaminer.com

Statele Unite au criticat un general britanic care a afirmat că nu consideră că Iranul prezintă o amenințare sporită la adresa forțelor militare Occidentale din Orientul Mijlociu. Generalul Christopher Ghika este descendent al celebrei familii de boieri români.

Intervenția ministerului american al apărării - Pentagonul - este un gest rar de critică la adresa aliaților strategici ai Statelor Unite și vine pe fondul exacerbării conflictului, deocamdată la nivel verbal, cu Iranul.

Generalul Ghika, adjunctul comandantului forțelor coaliției conduse de americani în Irak, declarase într-o video-conferință la Bagdad că Iranul și aliații săi nu reprezintă un pericol mărit la adresa militarilor coaliției în Irak și Siria.

El a adăugat că pericolul reprezentat de organizația teroristă auto-intitulată Statul Islamic nu a dispărut. Statul Islamic aparține ramurii sunite a islamului în timp ce Iranul și aliații săi sunt șiiți și sunt într-o stare de beligeranță cu suniții.

"Comentariile recente ale comandantului adjunct al forțelor aliate contravin amenințărilor credibile identificate de serviciile americane și aliați în ceea ce privește forțele armate sprijinite de iranieni din regiune", a declarat Bill Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al forțelor armate ale SUA din Orientul Mijlociu.

Poziția generalului Ghika coincide cu cea a statului britanic care recent prin vocea ministrului de externe, Jeremy Hunt, s-a declarat îngrijorat de riscul declanșării accidentale a unui conflict militar cu Iranul.

Chiar și președintele Statelor Unite, Donald Trump, care a înăsprit recent tonul față de Iran, a declarat că nu există un plan de invazie militară americană a Iranului și că așa ceva ar necesita mult mai mult de 120000 de militari americani câți se se află la ora actuală în regiune. 

Familie ilustră

În vârstă de 47 de ani, generalul Chris Ghika se trage dintr-o ilustră familie princiară care a dat nu mai puțin de nouă domnitori în Țara Românească și Moldova. 

Vladimir Ghika
Vladimir Ghika, un ilustru membru al familiei boierești, a fost un martir al închisorilor comuniste
Image source: 

Tatăl său, John Ghika, a fost trimis în 1939 în Marea Britanie de familia sa și a rămas acolo după ce România a intrat în război alături de Germania Nazistă.

În 1978 John Ghika era comandantul Gărzilor Irlandeze care i-au dat onorul președintelui Nicolae Ceaușescu în timpul vizitei sale în Marea Britanie când a fost primit de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.

John Ghika a murit în 2003 iar fiul său Chris i-a urmat tatălui său în cariera militară. El a servit în Irlanda de Nord, Kosovo, Macedonia, Sierra Leone, Irak și Afganistan.

La reîntoarcerea sa din Afganistan în 2011, Chris Ghika a fost invitat la nunta Prințului William, el însuși colonel în Gărzile Irlandeze, cu Kate Middleton.

"Nu există un contrast mai mare decât între a fi în patrulare în Afganistan și a fi în Garda Reginei în ziua nunții regale, dar cerințele sunt aceleași: auto-disciplina, spiritul de echipă și excelență în tot ceea ce facem", a spus Chris Ghika cu acea ocazie.

Generalul Ghika nu folosește niciodată titlul de prinț și în 2015 a fost acuzat că a folosit complicitatea unor infractori pentru a revendica 43000 de hectare de pădure în România care aparținuseră familiei sale și fuseseră confiscate pe vremea regimului comunist. El a respins categoric aceste acuzații. 

Nu toți membrii familiei Ghika au avut o astfel de soartă favorabilă. Monseniorul Vladimir Ghika, botezat ortodox și convertit la greco-catolicism, a fost arestat de comuniști în 1948 când, ca atâția alți prelați greco-catolici, a refuzat să-și abandoneze religia și a murit în închisoarea Jilava în 1954, fiind beatificat de Vatican în 2013. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ