Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european: Reuniune informală a miniștrilor mediului din UE la București

Comisia Europeana

Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.
Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins.
Image source: 
Facebook/European Commission

Astăzi începe la București reuniunea informală a miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul informal de mediu), sub Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene.  Evenimentul se vă desfășura la Palatul Parlamentului și vă fi găzduit și co-prezidat de viceprim-ministrul, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu împreună cu ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

În prima sesiune a Consiliului va avea loc o dezbatere privind schimbările climatice. Dezbaterile se axează pe soluțiile inovative și pe rolul cetățeanului în viitorul cu emisii scăzute de carbon: cum să valorifice mai bine oportunitățile legate de stilul de viață, circularitate, planificare spațială. Acțiunea cetățenilor trebuie recunoscută și integrată într-o economie neutră din punct de vedere climatic.

Cetățenilor europeni li se cere o participare puternică și implicare în acțiunile pentru o decarbonizare de lungă durată. Aceasta presupune o mai bună informare a cetățenilor în legătură cu impactul acțiunilor lor, care să conducă la un comportament mai conștient în ceea ce privește clima și la un sentiment sporit de responsabilitate individuală. Opțiunile consumatorilor, de exemplu în ceea ce privește mobilitatea, locuințele și consumul de alimente, care reduc consumul de energie sau utilizarea anumitor produse și servicii cu un volum mare de carbon pot contribui direct la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În a doua sesiune de lucru se va aborda tematica biodiversității. Mâine va avea loc cea de-a treia sesiune de lucru a reuniunii pe tema managementului resurselor de apă – controlul poluării apei cu materiale plastice/microplastice din râuri către mări.

 

Miniștrii și reprezentanții ministerelor educației din statele membre ale inițiativei  de cooperare interregională Asia-Europe Meeting/ASEM au adoptat Declarația de la București. Document de referință pentru întâlnirile viitoare, Declarația de la București statuează rolul Procesului Educațional ASEM în atingerea Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă prevăzute de Agenda 2030.

În acest sens, Dezvoltarea Durabilă și Digitalizarea au fost introduse ca teme transversale în cadrul celor patru arii prioritare ale Procesului Educațional ASEM: asigurarea și recunoașterea calității educației, implicarea mediului de afaceri și industriei în educație, mobilitatea echilibrată și învățarea pe tot parcursul vieții (inclusiv învățământul profesional și tehnic).

ASEM (Asia-Europe Meeting) este o platformă de cooperare între Europa și Asia, lansată în anul 1996, în vederea consolidării dialogului dintre cele două regiuni. ASEM are în prezent 53 de parteneri: 51 de state (28 de state membre UE, Elveția, Norvegia și 21 de state asiatice) și 2 organizații internaționale – Uniunea Europeană și Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est).

 
Rubrica Jurnal european din 20 mai 2019