Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia, Israelul și evreii - un conflict care se acutizează

kippa.jpg

Konrad Berkowicz și Anna Krupka
Konrad Berkowicz îi pune o kipa pe cap Annei Krupka în timpul unei dezbateri electorale
Sursa imaginii: 
Twitter

Campania electorală din Polonia a prilejuit mai multe incidente legate de relația țării cu Israelul și a readus la suprafață manifestări publice de antisemitism. Extrema dreaptă a devenit din ce în ce mai activă în ultima vreme în Polonia. 

Într-o dezbatere electorală la sfârșitul săptămânii un candidat al unei alianțe ultra-naționaliste, David Lewicki, a pus în fața candidatei partidului de guvernământ, Lege și Dreptate (PiS), Anna Krupka, o kipa, calota cu care își acoperă capul evreii religioși.

"Acesta este simbolul Legii și Dreptății. Ei îngenunchează în fața evreilor și vând țara pe 300 de miliarde de dolari", a spus Lewicki. 

Krupka a aruncat kipa pe jos, dar un coleg al lui Lewicki, Konrad Berkowicz, a ridicat-o și a ținut-o deasupra capului candidatei PiS. 

Gestul a fost condamnat de ambasadorul Poloniei în Israel, Marek Magierowski, care a spus că orice manifestare de ură rasială este inacceptabilă, însă purtătorul de cuvânt al ministerului israelian de externe, Emmanuel Nachshon, a declarat că incidentul nu merită niciun fel de comentariu. 

Ambasadorul Magierowski a fost el însuși victima unei agresiuni din partea unui cetățean israelian, Arik Lederman, un urmaș al unor supraviețuitori din Polonia ai Holocaustului, care l-a scuipat pe diplomatul polonez și ulterior a fost trimis în judecată. 

Relațiile dintre Polonia și Israel au fost încordate în ultima vreme, mai ales din cauza unei legi adoptate anul trecut de Congresul Statelor Unite care cere Poloniei să-i compeseze pe evreii spoliați de naziști în perioada 1939 - 1945 când Hitler a ocupat Polonia.

Legea a provocat proteste vehemente în Polonia din partea naționaliștilor și a extremei drepte, iar premierul Mateusz Morawiecki, vice-lider al PiS, a respins cererile americane spunând că o astfel de compensare ar constitui "o victorie a lui Hitler".

Responsabilitatea Holocaustului

Pe 12 mai a avut loc o mare manifestație a extremei drepte la Varșovia împotriva legii 447, în care demonstranții au susținut că o astfel de compensare ar costa Polonia 300 de miliarde de dolari. 

Demonstrație a extremei drepte la Varșovia
Pe 12 mai a avut loc la Varșovia o mare demonstrație a extremei drepte împotriva compensării evreilor spoliați în timpul Holocaustului
Sursa imaginii: 
Reuters

Polonia este singura țară din Europa care nu a adoptat niciun fel de lege de compensare a evreilor care au avut de suferit în timpul Holocaustului, poziția oficială a Varșoviei fiind că spolierea a avut loc sub ocupație germană și că statul polonez, desființat în perioada 1939 - 1945, nu are nicio responsabilitate în a-i compensa. 

În acea perioadă au fost nimiciți de ocupanții naziști trei milioane de evrei polonezi - 90% din totalul comunității existente la momentul ocupației în 1939, dar și trei milioane de polonezi. 

Polonia consideră că responsabilitatea privind abuzurile din timpul Holocaustului revine exclusiv Germaniei naziste, iar în anul 2018 parlamentul de la Varșovia a adoptat o lege care incrimează afirmațiile că polonezii ar fi fost complice ai germanilor în timpul Holocaustului.

Această lege a provocat proteste internaționale și a determinat deteriorarea relațiilor dintre Polonia și Israel. 

Incidentul cu kipa de la sfârșitul săptămânii a avut loc în orașul Kielce unde în 1946, după eliberarea țării de naziști, a avut loc un pogrom în care o mulțime de polonezi a masacrat 42 de evrei rănind peste alți 40. 

Recent, în Vinerea Mare, în orășelul Pruchnik, a avut loc o întrunire în care localnicii au ars o efigie a lui Iuda îmbrăcat în evreu ultra-religios, gest considerat antisemit determinându-l pe ministrul de externe în exercițiu al Israelului, Israel Katz, să afirme "polonezii sug antisemitismul odată cu laptele mamei".