Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lecția austriacă. Va afecta scandalul de corupţie politică de la Viena alegerile europene?

kurz.jpg

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz
Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz
Sursa imaginii: 
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Scandalul politic în care este implicat Partidul aşa-zis Liberal din Austria (FPÖ) nu va avea repercusiuni semnificative asupra electoratului formaţiunilor naţionalist-autoritare din Uniunea Europeană.  Scandalul a fost provocat de publicarea vineri, 17 mai, a unor imagini filmate în care liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache promite unei presupuse nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale în schimbul sprijinului financiar pentru partidul său, înainte de alegerile generale austriece din 2017.  Gruparea eurosceptică Alternativa pentru Germania (AfD) bagatelizează scandalul, calificîndu-l drept o „întîmplare singulară” care nu afectează nici relaţiile amicale cu partidul austriac şi nici intenţia de vot a alegătorilor care vor vota candidaţii AfD. Politologi germani şi presa germană cred că scandalul - care a declanşat o criză guvernamentală la Viena - nu va schimba opţiunile electoratului european. Totuşi, scandalul ar putea mobiliza o parte a alegătorilor nemulţumiţi să nu absenteze de la scrutin şi să voteze partidele democratice, opuse ofensivei naţionaliştilor anti-europeni.

Încercarea cancelarului austriac, Sebastian Kurz de a forma o alianţă guvernamentală cu naţionaliştii-autoritari din Partidul aşa-zis Liberal din Austria (FPÖ) s-a soldat cu un dezastru politic. Un dezastru mai ales pentru conservatorii din Partidul Popular Austriac (ÖVP) al tînărului şi orgoliosului cancelar care a dorit să demonstreze că o astfel de alianţă este posibilă. Asta, după ce acelaşi partid a mai trecut printr-o experienţă similară, eşuată între anii 2000 şi 2003. Atunci, conservatorii au decis să formeze o coaliţie cu acest partid radical de dreapta care este o creaţie a lui Jörg Haider, lider al FPÖ între anii 1986-2000, care a murit în urma unui accidient de maşină, în anul 2008.

Alianţa a stîrnit atunci proteste internaţionale şi a dus la sancţiuni politico-diplomatice temporare. Reeditarea alianţei de către cancelarul Kurz, în decembrie 2017, a fost primită, pe alocuri, cu scepticism, dar nu a mai declanşat acţiuni de condamnare ca în anul 2000.

Demisia vice-cancelarului şi liderului Partidului aşa-zis Liberal (FPÖ), Heinz-Christian Strache, în urma publicării acelui video compromiţător pare să nu-i impresioneze într-un mod deosebit pe activiştii de frunte ai grupării. Ministrul de interne, Herbert Kickl, a declarat că nu va demisiona. Liderul interimar al partidului şi fost candidat la prezidenţiale, Hofer, a spus că reprezentanţii partidului care au funcţii guvernamentale îşi vor păstra posturile pînă la instalarea unui nou executiv. În toamna aceasta urmează să aibă loc alegeri anticipate.

Criticile partidului naţionalist-autoritar faţă de întîmplarea scandaloasă, în care e implicat ex-liderul Strache, seamană cu bagatelizări şi sînt încercări de a culpabiliza presa care a publicat înregistrarea video. Reacţii similare vin şi din partea unor politicieni europeni care fac parte din aceeaşi familie eurosceptică, anti-migraţionistă şi anti-sistem.  

Armin-Paul Hampel de la partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), exprimă într-un mod exemplar această atitudine recalcitrantă. Hampel este purtătorul de cuvînt pentru politică externe al grupului parlamentar AfD din Bundestag-ul german. La întrebarea dacă scandalul din Austria va avea consecinţe pentru AfD, acesta a declarat astăzi într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF) că nu va avea ...:

„...nici una. Din punct de vedere al conţinului doctrinar, FPÖ-ul este partenerul nostru şi asta nu se va schimba. Dacă n-ar fi aşa, ar trebui să întrerupem imediat contactele cu fiecare asociaţie în care cineva a spus ceva ce nu corespunde opiniilor noastre. Ar fi ceva absurd! Ceea ce s-a întîmplat este un incident singular. Domnul Strache nu a vorbit în numele întregului FPÖ.”

Analizînd toate aceste reacţii cît şi starea de spirit din Uniunea Europeană, politologul Uwe Jun de la Universitatea din Trier crede că nici rezultatele euro-alegerilor nu vor fi afectate de scandalul austriac.

Într-un interviu radio (cu DLF), Jun a spus că scandalul ar putea avea o consecinţă indirectă, stîrnind un efect de mobilizare a alegătorilor nemulţumiţi care erau decişi să absenteze de la scrutin. Aceştia ar putea acum să participe şi să voteze partidele democratice, opuse ofensivei naţionaliştilor anti-europeni.

Electoratul partidelor anti-sistem oricum nu-şi va schimba opţiunile. Poate doar unii susţinători ai FPÖ din Austria vor vota acum un alt partid pentru a demonstra că ţara lor nu este o republică bananieră şi coruptă politic. 
 
 
 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok