
Politică
Lecția austriacă. Va afecta scandalul de corupţie politică de la Viena alegerile europene?
kurz.jpg

Încercarea cancelarului austriac, Sebastian Kurz de a forma o alianţă guvernamentală cu naţionaliştii-autoritari din Partidul aşa-zis Liberal din Austria (FPÖ) s-a soldat cu un dezastru politic. Un dezastru mai ales pentru conservatorii din Partidul Popular Austriac (ÖVP) al tînărului şi orgoliosului cancelar care a dorit să demonstreze că o astfel de alianţă este posibilă. Asta, după ce acelaşi partid a mai trecut printr-o experienţă similară, eşuată între anii 2000 şi 2003. Atunci, conservatorii au decis să formeze o coaliţie cu acest partid radical de dreapta care este o creaţie a lui Jörg Haider, lider al FPÖ între anii 1986-2000, care a murit în urma unui accidient de maşină, în anul 2008.
Alianţa a stîrnit atunci proteste internaţionale şi a dus la sancţiuni politico-diplomatice temporare. Reeditarea alianţei de către cancelarul Kurz, în decembrie 2017, a fost primită, pe alocuri, cu scepticism, dar nu a mai declanşat acţiuni de condamnare ca în anul 2000.
Demisia vice-cancelarului şi liderului Partidului aşa-zis Liberal (FPÖ), Heinz-Christian Strache, în urma publicării acelui video compromiţător pare să nu-i impresioneze într-un mod deosebit pe activiştii de frunte ai grupării. Ministrul de interne, Herbert Kickl, a declarat că nu va demisiona. Liderul interimar al partidului şi fost candidat la prezidenţiale, Hofer, a spus că reprezentanţii partidului care au funcţii guvernamentale îşi vor păstra posturile pînă la instalarea unui nou executiv. În toamna aceasta urmează să aibă loc alegeri anticipate.
Criticile partidului naţionalist-autoritar faţă de întîmplarea scandaloasă, în care e implicat ex-liderul Strache, seamană cu bagatelizări şi sînt încercări de a culpabiliza presa care a publicat înregistrarea video. Reacţii similare vin şi din partea unor politicieni europeni care fac parte din aceeaşi familie eurosceptică, anti-migraţionistă şi anti-sistem.
Armin-Paul Hampel de la partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD), exprimă într-un mod exemplar această atitudine recalcitrantă. Hampel este purtătorul de cuvînt pentru politică externe al grupului parlamentar AfD din Bundestag-ul german. La întrebarea dacă scandalul din Austria va avea consecinţe pentru AfD, acesta a declarat astăzi într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF) că nu va avea ...:
„...nici una. Din punct de vedere al conţinului doctrinar, FPÖ-ul este partenerul nostru şi asta nu se va schimba. Dacă n-ar fi aşa, ar trebui să întrerupem imediat contactele cu fiecare asociaţie în care cineva a spus ceva ce nu corespunde opiniilor noastre. Ar fi ceva absurd! Ceea ce s-a întîmplat este un incident singular. Domnul Strache nu a vorbit în numele întregului FPÖ.”
Analizînd toate aceste reacţii cît şi starea de spirit din Uniunea Europeană, politologul Uwe Jun de la Universitatea din Trier crede că nici rezultatele euro-alegerilor nu vor fi afectate de scandalul austriac.
Într-un interviu radio (cu DLF), Jun a spus că scandalul ar putea avea o consecinţă indirectă, stîrnind un efect de mobilizare a alegătorilor nemulţumiţi care erau decişi să absenteze de la scrutin. Aceştia ar putea acum să participe şi să voteze partidele democratice, opuse ofensivei naţionaliştilor anti-europeni.