Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European: Acordul de la Paris dezbătut de Consiliului Spațiului Economic European

parlamentul european

Image source: 
© REUTERS/Vincent Kessler

Funcționarea globală a acordului privind Spațiul Economic European, schimbările climatice și strategiile pe termen lung, punerea în aplicare a Acordului de la Paris au fost subiectele dezbătute în cadrul Consiliului Spațiului Economic European (SEE), ieri, la Bruxelles. Reuniunea a fost prezidată de ministrul român pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

Prima parte a reuniunii a fost organizată sub forma unui dialog politic, în cadrul căruia oficialii au avut schimburi informale de opinii pe teme de politică externă și comercială de interes comun.

Acordul privind SEE constituie un element esențial pentru buna funcționare și omogenitatea Spațiului Economic European și pentru menținerea integrității Pieței interne. Ne dorim implementarea cât mai rapidă a mecanismelor financiare ale SEE și Norvegiei. România este al doilea beneficiar ca valoare și primul semnatar al memorandumurilor de înțelegere, pentru perioada 2014-2021, cu un total de 500 milioane de euro. Anul acesta aniversăm 25 de ani de la intrarea în vigoare a acestui acord, ceea ce demonstrează caracterul său flexibil, stabilitatea și calitatea instituțiilor sale”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunind statele membre UE plus - Islanda, Liechtenstein și Norvegia – într-o piață unică, denumită "Piața internă". Acordul SEE garantează drepturi și obligații egale pentru persoanele fizice și operatorii economici din SEE. De asemenea, prevede încorporarea legislației UE care reglementează cele patru libertăți - libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor și a capitalului - în toate cele 31 de state SEE.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal european: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 21 mai 2019