Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Theresa May oferă deputaților britanici al doilea referendum

may_referendum.jpg

Theresa May
Theresa May oferă deputaților "Brexitul ultimei șanse"
Sursa imaginii: 
Bloomberg

Prim ministrul Theresa May a propus deputaților britanici să voteze asupra asupra acordului Brexit și în schimb să decidă supunerea sa unui al doilea referendum. Propunerea premierului May vine cu mai puțin de două zile înaintea alegerilor europarlamentare. 

Deputații vor avea "o ultimă șansă" să îndeplinească Brexit, a declarat premierul May într-un discurs, explicând că guvernul va introduce în parlament la începutul lui iunie proiectul legii de ratificare a acordului negociat cu Uniunea Europeană și respins de trei ori de Camera Comunelor de la începutul acestui an.

În proiect vor figura unele prevederi privind situația post-Brexit negociate cu Partidul Laburist din opoziție, cum ar fi garantarea drepturilor actuale ale lucrătorilor, protecția mediului înconjurător, reglementarea statutului frontierei cu Republica Irlanda și o "înțelegere vamală" cu UE. 

Proiectul de lege va cuprinde și un articol privind convocarea de către parlament a unui al doilea referendum la care să fe supus acest acord, dar numai dacă parlamentarii aprobă acordul respins de trei ori până acum. 

Premierul May a avertizat că respingerea proiectului va compromite total șansa unei ieșiri negociate din UE și ar putea duce chiar la anularea Brexit.

Liderii UE au amânat la cererea premierului May de două ori data Brexit care acum este stabilită pentru 31 octombrie 2019.

Reacții negative

Discursul a stârnit imediat reacții negative: chiar și deputați ai Partidului Conservator condus de May care votaseră în favoarea acordului au criticat această propunere, în special din cauza ofertei unui nou referendum, care este impopular în partidul de guvernământ.

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn a criticat propunerea premierului May
Sursa imaginii: 
PA

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că propunerea premierului May nu este altceva decât reîmpachetarea poziției guvernului de la negocierile cu opoziția care au eșuat săptămâna trecută, ceea ce diminuază din start șansele adoptării acordului Brexit în parlament.

Propunerea premierului survine cu mai puțin de două zile înaintea scrutinului europarlamentar în care Partidul Conservator riscă să se claseze pe locul al patrulea cu ceva mai mult de 10% din voturi, cel mai slab rezultat al său de la introducerea acum un secol a votului universal.

Pe primul loc în sondaje este dat noul Partid Brexit, condus de Nigel Farage, cu circa 30% din voturi, care se pronunță pentru o ieșire cât mai grabnică din UE, fără niciun fel de acord negociat, voturile sale provenind în proporție covârșitoare de la Partidul Conservator. 

Și Partidul Laburist a scăzut în sondaje până aproape de 20%, riscând să piardă locul al doilea în favoarea Partidului Liberal Democrat care se opune ieșirii Marii Britanii din UE. 

 
Ascultați relatarea coresondentului RFI la Londra, Petru CLEJ